Zdraví skryté v polévkách: aneb důvody, proč byste je neměli vynechávat

Polévka

V současné uspěchané době často vynecháváme vaření polévek. Důvodem může být nedostatek času nebo prostě jen to, že počítáte kalorie, které zkonzumujete. Avšak polévky jsou velice důležité a často jsou velmi dobrým zdrojem zeleniny a také tekutin. Obvykle se vaří z levných surovin a netrvá dlouho, a polévka je hotová. Existují vydatné polévky, které vydají klidně za celý hlavní chod (houbová, zelňačka, čočková, bramborová polévka). Zde jsou důvody, proč byste se polévkám rozhodně vyhýbat neměli.

Jsou levné a rychlé

Pamatujete si na to, že na stole vaší babičky nikdy nesměla před hlavním chodem chybět polévka? Naše babičky byly zvyklé vařit polévky každý den. Dali do nich ingredience, které zrovna měly po ruce, nebo které bylo třeba zpracovat, aby se nezkazily. A tak se stalo, že polévky dodávaly sílu a současně šetřily peníze. Na druhou stranu zelenina, která se do polévek používá, není drahou záležitostí a v zimě vás zahřeje.

Polévka

Foto: Pixabay

Nízkokalorické a výživné

Polévky, jejichž základem je vývar a zelenina, jsou nízkokalorické. Pokud držíte dietu nebo si hlídáte kalorie, neměli byste je vynechávat. Z výzkumů totiž vyplývá, že lidé, kteří jedí polévky, snědí pak o 20 % hlavního chodu méně. V zelenině se skrývají mnohé vitamíny, o které můžete snadno obohatit svůj jídelníček. Některé děti nemají rády zeleninu, ale v polévce si ji rády dají (zejména když ji rozmixujete).

Zužitkujete, co je potřeba

Polévky se dají připravit z nejrůznějších potravin. Použít do nich můžete tedy všechno, co by se jinak zkazilo, protože to nestihnete spotřebovat. Týká se to nejen zeleniny, ale také například krémových sýrů nebo staršího pečiva (například chlebová polévka nebo krutony do polévky).

Na tisíce způsobů

Polévky mohou poskytovat mnoho způsobů, jak je zpracovat. Jen se zeleninou nebo i s masem, můžete do nich zakomponovat knedlíčky, různé druhy těstovin nebo třeba i rýži. Hodí se do ní také vnitřnosti. Můžete je podávat rozmixované, z pečené nebo smažené zeleniny a spousty dalších způsobů.

Zdroj: https://www.jimejinak.cz/proc-jist-polevky-nase-babicky-to-vedely/

Foto: Pixabay