Zbylo vám po Velikonocích hodně vajec? Zapečené sendviče v bešamelu jsou geniální a nikdy se nepřejí

Zbylo vám po Velikonocích hodně vajec? Zapečené sendviče v bešamelu jsou geniální a nikdy se nepřejí. Většina odborníků na výživu se shoduje na tom, že vydatná snídaně představuje ten správný start do nového dne, protože člověka vybaví potřebnou energií. Závěry různých studií ukazují, že dlouhodobé vynechávání tohoto jídla působí negativně.

Pokud se týká toho, co snídat, v doporučeních se často objevuje zejména müsli v kombinaci s mléčným produktem, například mlékem nebo jogurtem, a čerstvým ovocem. Čas od času je však dobré udělat změnu a dopřát si k snídani například vajíčka, která lze připravit na řadu způsobů. Pokud máte rádi sendviče, můžete vyzkoušet tyto chutné recepty.

Zapečené sendviče se šunkou, vejcem a sýrem

Pokud úplně nespěcháte a chcete si snídani opravdu vychutnat a překvapit rodinu netradičními sendviči, vyzkoušejte tyto, které se připravují v troubě. Nejprve si z másla, mouky a plnotučného mléka připravte bešamel a na závěr do něj vmíchejte trochu strouhaného muškátového oříšku a hořčice podle vaší chuti. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozložte na něj potřebný počet krajíců toustového chleba.

Foto: Pixabay

Rozdělte na ně polovinu bešamelu, přidejte kvalitní šunku a vysokoprocentní tvrdý sýr. Poté na sendviče dejte svrchní krajíce, druhou polovinu bešamelu a sýr. Pečte po dobu přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, dokud sýr nezezlátne. Na troše másla upečte nejlépe pomocí formiček vejce tak, aby žloutek byl stále ještě trochu tekutý. Hotové teplé sendviče poklaďte pečeným vejcem a podávejte.

Sendviče s vejcem „dva v jednom“

Sendviče připravené podle tohoto receptu jsou nejen výborné, ale lahodí i oku. K jejich přípravě budete kromě toastového chleba potřebovat také tyto suroviny:

  • vejce
  • strouhaný parmazán nebo sýr parmazánového typu
  • majonézu
  • pepř, a
  • sůl

Postup je jednoduchý, což je další výhodou tohoto receptu. V misce smíchejte parmazán s majonézou a touto směsí potřete obě strany krajíčků toustového chleba. Ze středu každého chleba vykrojte pomocí formičky nebo skleničky středně velký otvor. Na pánvi postupně dozlatova opečte chléb z jedné strany a jakmile jej obrátíte, do otvoru rozklepněte vajíčko a ochuťte trochou solí a pepře a případně dalšího koření podle vaší chuti. Stáhněte trochu plamen a pánev zakryjte. Přibližně za 4 minuty je vaječný sendvič hotov. Nezapomeňte dozlatova opéct také vykrojená kolečka z chleba.

 

Zdroj: https://www.denishenry.cz/inspirace/sendvice—priprava–druhy-a-tipy/, https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/pestre-sendvice-na-vylety, https://www.ahmadtea.cz/blog/cajova-inspirace/tradicni-britske-cajove-sendvice-za-par-minut, https://www.vzdy.cz/kuchyna/dochadza-vam-inspiracia-osvojte-si-tri-originalne-recepty-na-rychle-sendvice-1

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.