Zázvorový čaj má antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé účinky

Zázvor

Tento lehký kořeněný čaj podporuje imunitu a bezpochyby patří mezi nejznámější zimní nápoje během chřipkové sezóny. Pití zázvorového čaje je však krásné v každém ročním období a funguje jako ranní povzbuzení i večerní ukolébavka. Navíc je přátelský k trávení, má detoxikační vlastnosti a snižuje nevolnost – například v těhotenství. Jeho antioxidační a protizánětlivé účinky ve výčtu nesmíme zapomenout.

Přínosy zázvorového čaje

Když mluvíme o zdravotních výhodách zázvoru, rozhodně to není krátký seznam. Nejen, že je kořen zázvoru fantastický na uklidnění bolestí v krku a jako obecná úleva od nachlazení či chřipky, ale má spoustu dalších přínosů. Například:

  • protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti,
  • antioxidační účinky,
  • úleva od nevolnosti,
  • pomoc při trávení,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • snižuje bolesti svalů,
  • snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu „špatného“ cholesterolu,
  • snižuje riziko srdečních onemocnění,
  • má protirakovinné účinky.

Překvapivě ani toto není úplný seznam. Pokud však pravidelně užíváte nějaké léky, například na kyselý reflux, je lepší se před každodenním užíváním zázvoru poradit s lékařem.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj: Zdroj obrázku Pixabay.com

Jak připravit zázvorový čaj

Receptů na zázvorový čaj můžete najít spoustu. Níže vás seznámíme se dvěma způsoby jeho přípravy: v tom prvním použijeme čerstvý zázvor, a v tom druhém to, co nám zbude po strouhání zázvoru. Na přípravu obvykle použijete kromě zázvoru také citron a nějaké sladidlo – nejlepší možností je med či jiné přírodní sladidlo.

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru

Na přípravu jednoho hrnku zázvoru budete potřebovat:

  • 2,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru,
  • 2-3 plátky citronu,
  • 230 ml vody,
  • 1 lžička medu.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky (pokud jste použili bio zázvor, pak jej loupat nemusíte). Citrony oloupejte v každém případě, způsobily by totiž přílišnou hořkost nápoje. Je dobré je oloupat a zbavit i co největší bílé dužiny. Obě ingredience vložte do malého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu, poté teplotu snižte a povařte asi 5 minut. Kdo chce mít silnější chuť, může vařit ještě o něco déle. Tekutinu slijte do hrnečku, přidejte plátek čerstvého citronu a med.

Zázvorový čaj připravený ze zbytků zázvoru

Pokud zázvor používáte v kuchyni, může se vám stát, že po nastrouhání vám zůstane určitá část zázvoru. Tu do pokrmu nepoužijete, vyhazovat jej ale nemusíte. Tuto dužinu můžete uložit do tvořítka na led a zmrazit. Pak je můžete použít kdykoli je budete potřebovat. Na přípravu jednoho hrnku čaje budete potřebovat asi 2 lžičky této buničiny. Vložte zázvor do sítka na čaj a zalijte horkou vodou. Nechte 5 až 10 minut odstát. Chuť se bude od první metody trochu lišit. Opět můžete čaj doplnit medem a citronem.

Zázvor: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com