Zázrak zvaný jablečný ocet – tohle jste určitě nevěděli!

Jablečný ocet, samozřejmě nejlépe ten domácí, je prý dobrou pomůckou na hubnutí. Uplatní se však také v kuchyni a potěší vás svými léčivými vlastnostmi. Vděčí za to své ingredienci – jablkům. Ta totiž obsahují cenné polyfenoly (kyselinu chlorogenovou a katechin), beta-karoten a flavonoidy (florizin, kvercetin), jakož i minerály, vitamíny a pektiny a hned tři druhy kyselin: octovou, citronovou a mléčnou.

Jablečný ocet a hubnutí – opravdu to funguje?

Složky obsažené v jablkách, a tedy v jablečném octu, urychlují štěpení tuku. To je vědecky prokázáno. Takže pokud vyznáváte racionální stravu, která omezuje kalorie, pití octa z jablečného moštu pomůže vašemu tělu s uloženými zásobami tělesného tuku rychle zatočit a jako bonus vám ještě sníží cholesterol. Rozhodně to však nefunguje tak, že se budete cpát fast foodem a přesto hubnout. Takové zázraky jablečný ocet opravdu neumí.

Jablečný ocet zrychluje metabolismus

Pití jablečného octa také pomáhá našemu trávení, protože se díky jeho kyselosti uvolňuje více žaludečních šťáv a rychleji se díky tomu syntetizují potřebné trávicí enzymy. Přidáme-li k tomu pozitivní působené působení pektinů a fytochemikálií, které přirozené ovlivňují různé metabolické procesy v těle, jde o jasný recept na úspěch. Nikdy však neužívejte více, než dvě lžičky denně, a to ještě výrazně naředěné vodou. Může totiž podráždit žaludeční sliznici a vést ke vzniku vředů. Vyhnout by se mu měly raději osoby s citlivým zažíváním.

Jablečný ocet jako pomocník v kuchyni

Využijete ho také jako skvělý doplněk k jídlu. Jablečný ocet obohatí chuť masových marinád nebo zálivek na saláty. A malá lžička, přidaná do vařeného zelí, zesílí jeho jedinečné aroma. Připravili jste omylem příliš kořeněné jídlo? Přidejte do něj čajovou lžičku jablečného octa, který by měl jeho chuť příjemně zjemnit. A v receptech také zvládne nahradit citronovou šťávu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *