Využijte zázrak přírody a připravte si sirup z černého bezu podle klasického receptu

Aktuálně je období, kdy černý bez naplno kvete. A právě květy jsou skvělým pokladem, ze kterých si můžete připravit zdravý a chutný sirup, který oceníte například do osvěžujících letních limonád. A jak na to? Návod najdete přímo v tomto článku.

Kdy a jak správně sbírat květy černého bezu

Aby měl sirup optimální kvalitu a byl skutečně zdravý, je nesmírně důležitý správný sběr jednotlivých květů černého bezu. Nejlepší jsou plně rozvinuté květy, kde je již dostatek pylu. Trhejte je celé a následně je doma dočistíte. Ideální je trhání před deštěm, aby byl obsah pylu opravdu maximální a nebyl omytý deštěm. Při sběru zároveň dodržujte pravidlo, že na každém keři zhruba polovinu květů ponecháte jako potravu pro hmyz. Většinou je však kvetení bezu opravdu bohaté, takže tohle jistě nebude žádný problém.

Příprava sirupu

Jakmile máte natrhané květy černého bezu, přichází na řadu pracnější úkol. Pečlivě je očistěte hlavně od nejrůznějšího hmyzu. Postupně květy natrhejte nebo nastříhejte od velkých stonků, které by akorát zabíraly zbytečné místo. A co budete potřebovat za ingredience?

  • 20 až 30 bezových květů
  • zhruba 2 kg krupicového cukru
  • 40 g kyseliny citronové
  • 3 bio citrony, aby bylo možné použít i kůru
  • 2 l vody

Vodu převařte a nechte vychladnout. Následně vodou přilijte vyčištěné a připravené květy, které dáte do vhodně velkého kastrolu. K tomu dejte dva bio citrony bez chemicky ošetřené kůry nakrájené na kolečka a to celé zalijte šťávou vymačkanou z celého dalšího citronu. Přidejte ještě kyselinu citronovou a celé nechte uložet zhruba 24 hodin. Druhý den bezové květy odstraňte a připravený základ přelijte přes jemný cedník nebo plátno. Přidejte cukr a nechte kompletně rozvařit. Ještě horký sirup plňte do lahví a důkladně uzavřete.

Foto: Pixabay

Jak dlouho sirup vydrží

Správně připravený sirup v čistých nádobách, které nebyly ničím kontaminované, vydrží v chladném sklepě, spíži nebo lednici neotevřený klidně i několik měsíců. Po otevření je však dobré spotřebovat ho do několika týdnů. Připravte si ho proto do takových nádob, u kterých nebude spotřebování v dostatečně krátkém čase žádný problém.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-sirup-cerny-bez-kvet-20300525.html a https://www.vareni.cz/recepty/domaci-sirup-z-cerneho-bezu/

Náhledové foto: Pixabay