Vysoký cholesterol? Zkuste některou z následujících tinktur

Rozrazil

Cholesterol, pokud je v obvyklé míře, je pro naše tělo prospěšný. Díky němu se například lépe vstřebává vitamín D, dochází k budování buněčných membrán a také k usnadnění trávení. Problém nastává, když je hladina cholesterolu příliš vysoká. To pak tato tuková organická látka ucpává cévy a může vést k nejrůznějším chorobám, zejména k těm kardiovaskulárním. Následující bylinky vám mohou v boji s vysokým cholesterolem pomoci.

Rozrazil lékařský na vysoký cholesterol

Rozrazil je trvalá bylinka, která má mnohé využití pro lidské zdraví. Pro tuto květinu jsou typické květy podobné šeříku, jsou ale drobné. Obvykle je sklízíme v dubnu a využíváme dále pro různé zdravotní účinky. Rozrazil se používá jako diuretikum, ale také pro lepší trávení nebo snížení cholesterolu v krvi. Tinkturu si připravíte snadno doma. Budete potřebovat 10 lžic drcených sušených květů rozrazilu. Dejte je do láhve s uzávěrem a zalijte 500 ml vodky (obsah alkoholu minimálně 40 %). Nechte 10 dnů na tmavém, ale teplém místě (občas protřepejte). Poté sceďte přes jemné plátýnko a vymačkejte. Nyní můžete začít užívat.

Česnek

Foto: Pixabay

Grapefruit má také zajímavé účinky

Šťáva z tohoto citrusu obsahuje celou řadu vitamínů (A, C, E, B), ale také kyselinu listovou, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky, jako je fosfor, vápník, železo, hořčík a zinek. Z grapefruitu si nemusíte připravovat žádnou tinkturu. Stačí, když grapefruit zařadíte do svého denního jídelníčku. Pochutnat si na něm můžete jen tak, nebo si z něj vymačkejte šťávu. Pokud byste přece jen chtěli tinkturu, smíchejte lihovinu a šťávu z grapefruitu ve stejném poměru. Nechte odstát asi týden a poté už můžete začít užívat.

A zase ten česnek…

Česnek je velmi aromatický a v české kuchyni oblíbený. Má celou řadu prospěšných zdravotních účinků.  Obsahuje vitamín B, C, fosfor, vápník, zinek, selen, Alicin (organická sloučenina síry s baktericidními účinky). Česneková tinktura čistí žíly a minimalizuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Oloupejte si česnek a prolisujte jej (stačí asi jen 10 g). Umístěte do uzavíratelné nádoby a zalijte alkoholem tak, aby byl česnek zcela ponořený takto nechte na tmavém místě asi 10 dnů. Následně slijte přes gázu a odložte ještě na čtyři dny. Poté můžete začít používat.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-nalewki-na-wysoki-cholesterol-wykonanie-tych-mikstur-jest-ba,nId,6094689

https://mamamiod.com/have-high-cholesterol-no-problem-give-this-tincture-a-try/

Foto: Pixabay