Vlašské ořechy pomohou ke skvělé kondici mozku i v hubnutí

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy si můžete představit jako dezertní přísadu do cukrovinek, muffinů, sušenky a baklavy. Ale jsou také ideální pro občerstvení, nebo jako zálivka do salátů, vařených vegetariánských jídel, musli a humusu. Kromě toho, že ořechy skvěle chutnají, dodávají důležité živiny a jsou přínosné pro zdraví. Zde jsou některé z nejznámějších výhod ořechů.

Gejzír živin

Asi čtvrt šálku nebo 14 půlek ořechu poskytuje:

  • 18 gramů dobrého tuku,
  • 4 gramy bílkovin,
  • 2 gramy vlákniny,
  • téměř 50 % denní dávky manganu,
  • menší množství hořčíku,
  • železo,
  • vápník
  • a vitamíny B.

Mangan je minerál, který podporuje zdravé kosti a je potřebný pro produkci kolagenu a hojení ran. Vlašské ořechy jsou také nabité antioxidanty, o nichž je známo, že mají protizánětlivé účinky. Pomáhají chránit před vznikem a progresí rakoviny, srdečních chorob a neurodegenerativních onemocnění. 

Získáte zdravé tuky

Kyselina alfa-linolenová nebo ALA je typ omega-3 mastné kyseliny, o níž je známo, že snižuje zánět. Vlašské ořechy obsahují více ALA než jakýkoli jiný druh ořechů. Studie z roku 2020, publikovaná v časopise Nutrients, hodnotila účinky konzumace ořechů na profil omega-3 mastných kyselin u zdravých dospělých lidí po dobu čtyř týdnů. Vědci zjistili, že po měsíci konzumace několika uncí vlašských ořechů denně se stav omega-3 zlepšil. Rovněž zaznamenali snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku a zvýšení tělesné hmotnosti a vody v těle.

Vlašské ořechy

Vyloupané vlašské ořechy: Zdroj obrázku Pixabay.com

Vlašské ořechy mohou střevům a srdci

Vědci tvrdí, že bioaktivní sloučeniny ve vlašských ořeších mohou hrát důležitou roli při změně střevní mikroflóry. V šestitýdenní studii Penn State o dospělých s nadváhou s kardiovaskulárním rizikem se přidáním vlašských ořechů do jejich stravy zvýšilo množství prospěšné střevní bakterie spojené s přínosy pro zdraví. Došlo ke sníženého krevního tlaku a celkového cholesterolu.

Pomáhají snižovat krevní tlak

Ve studii z roku 2019, publikované v časopise Journal of the American Heart Association, vědci zjistili, že když subjekty studie jedly celé vlašské ořechy, zaznamenaly větší výhody, než když konzumovaly stravu s podobným profilem mastných kyselin bez vlašských ořechů. Výsledky zahrnovaly snížení centrálního diastolického krevního tlaku (tlak, který se pohybuje směrem k srdci) a pozitivní změny profilů cholesterolu. Vědci tvrdí, že studie je příkladem toho, jak může relativně malá změna stravování vést k významným kardiovaskulárním přínosům.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy: Zdroj obrázku Pixabay.com

Mohou prospět zdraví mozku

Jíst vlašské ořechy může pomoci zpomalit kognitivní pokles u rizikových skupin starších dospělých, podle studie z roku 2020 publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Vědci náhodně přidělili více než 600 dospělých buď dietě s 15 % kalorií z vlašských ořechů, nebo kontrolní stravě bez vlašských ořechů. Zatímco vlašské ořechy neměly žádný vliv na kognitivní funkce zdravých jedinců, mozkové MRI ukázaly, že ořechy měly větší účinek na osoby s vyšším rizikem, včetně těžších kuřáků, a na lidi s nižšími výchozími neuropsychologickými testy.

Vlašské ořechy nabízejí ochranu před rakovinou prsu

V návaznosti na předchozí studie na zvířatech vědci hodnotili účinky růstu rakoviny prsu u žen ve studii publikované v Nutrition Research. Ve studii byly ženy s hrudkami hrudníku náhodně přiřazeny ke konzumaci buď dvou uncí vlašských ořechů denně, nebo bez vlašských ořechů dva až tři týdny před operací. Počáteční vzorky biopsie byly porovnány se vzorky získanými při odstranění hrudek. Vědci zjistili, že konzumace ořechů změnila expresi více než 450 genů v nádorech způsoby, které mohly potlačit růst rakoviny a zlepšit výsledky přežití.

Hrají roli v regulaci hmotnosti

Přidání vlašských ořechů snižuje pocity hladu a zlepšuje regulaci chuti k jídlu. Vědci tvrdí, že dopad vlašských ořechů na sytost může být způsoben změnami centrálního nervového systému, které ovlivňují chuť na jídlo. Posun by mohl pomoci omezit riziko obezity.

Vlašské ořechy: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.