Víte, že můžete mlsat, i když držíte dietu?

Datla

V zemích Blízkého východu se jim pro jejich četné dietetické vlastnosti říká chléb života. Datle si tuto přezdívku vysloužily, protože jsou pokladnicí vitamínů, minerálů, vlákniny a látek zabraňujících vzniku rakovinotvorných buněk. Za tímto chlebem však nemusíme cestovat až do daleké Arábie, najdeme ho v mnoha obchodech i u nás.

Dokonalá bomba plná energetických látek!

Datle obsahují opravdu velké množství sacharidů a lze je označit za energetickou bombu. Z vitaminů obsahují řadu vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B9) a vitaminy A, E, K. Dále obsahují nenahraditelný vápník, měď, železo a draslík. Během dne pak datle přispívají k obnově vitality a nabízejí pomoc při soustředění. Na druhou stranu v době odpočinku podporují poklidný spánek a přispívají k lepší kvalitě odpočinku. Jak je vidět, datlím se nedá odolat a po prvotní zkušenosti se každý brzy stane opravdovým pojídačem datlí.

V kuchyni a jídelníčku vás ohromí

Sušené datle se u nás jedí nejčastěji. Jsou k dostání v každém obchodě s potravinami i supermarketu a jejich využití v kuchyni je široké. V případě, že nepotřebujete přes den místo čokolády chroupat datli za datlí – což není úplně špatný nápad, budete je moci přidat do různých druhů kaší. Gurmáni je mohou využít jako zajímavé doplnění masových pokrmů, těstovin nebo kari. Využití datlí při přípravě jídel není nijak výjimečné, zkuste třeba datlový chléb, rohlíky nebo jablečný a datlový závin.

Datle 2
Foto: Pixabay

Energizující plody přírody

Tato pochoutka, která by se stejně jako několik dalších sladkostí neměla přehánět, vám pomůže udržet si štíhlou postavu. Datle, hodně zavázané svému vysokému obsahu vlákniny, přispívají k pocitu plnosti, a navíc probudí zpomalená střeva k práci. Tímto způsobem mohou být úspěšným lékem na zástavu a pomalém trávicím systému. Obvykle vyživují pokožku a vlasy. Datle skutečně zvyšují odolnost, a to díky svým látkám zabraňujícím vzniku rakoviny, a jsou užitečné při nachlazení a rýmě. Obsahují hodně vápníku, který prospívá kostem a zubům…

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/, irecepty.cz

Náhledové foto: Pixabay