Rajčata

Víte, které potraviny nemají v lednici co dělat?

Do lednice patří jen některá zelenina a ovoce, pak samozřejmě maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, otevřená balení některých nápojů a ještě pár drobností. Teď se ale podívejme, které potraviny bychom neměli do lednice dávat ani tehdy, když jsme si jich koupili větší množství, protože ve slevových letácích, pro které si chodíme na Letákomat.cz zrovna byla skvělá cena třeba za rajčata, banány nebo citrusy. Podívejme se, které další potraviny do lednice nepatří. 

V čem je lednice pro některé potraviny nevhodná?

Prostředí lednice se skvěle hodí třeba pro mrkev, petržel, kedlubny a další otužilou zeleninu, která přirozeně roste i v chladných a vlhkých dnech počínajícího jara. V lednici je tma, chladno a hlavně velké vlhko. Proto ovoce a zeleninu, které přirozeně rostou pouze v teple a jen během dlouhých letních dní, musíme držet mimo lednici a zvolit skladování nejlépe ve špajzu, kde je sice také tma, ale ne dokonalá, kde je sucho a hlavně rozumnější teplota.

Rajčata, brambory, lilky a další zelenina z čeledi lilkovitých

Objevení Ameriky k nám dopravilo i lilkovitou zeleninu, díky níž v Evropě ubylo mnoho hladových let. Brambory poskytly výživu, kterou chudé obilniny, co jsme tu do té doby pěstovali, nemohly zvládnout pokrývat. Ale abychom od brambor, také od rajčat a třeba i lilků získali to nejlepší, musíme je doma skladovat v jejich přirozených podmínkách, tedy při vyšších teplotách a ne v takovém vlhku, které nabízí lednice. 

Brambory vydrží ve špajzu i několik týdnů, rajčata kupujme buď průběžně, nebo si je při opravdu výhodné cenové akci zavařme. Pak sice budou použitelná pouze pro tepelnou úpravu do pokrmů, ale budeme mít předem ušetřenu práci – jen otevřeme sklenici s rajčaty – a základ na vynikající jídlo bude hned na světě.

Batáty aneb sladké brambory

Přestože jim říkáme brambory, patří batáty do zcela jiné čeledi, a to do svlačcovitých. Nabídnou nám nasládlou chuť, kterou ovšem pobyt v lednici zcela zlikviduje. Batáty proto kupujte v množství, co jste schopni spotřebovat do dvou týdnů. Lednice vám s jejich skladováním nepomůže ani v nejmenším.

Cibule a česnek

Stejně jako během růstu, tak ani během skladování nemají cibule a česnek rády přílišné vlhko. Chlad by nevadil, vlhko ano. Proto je skladujte na nejchladnějším místě v bytě, ale vždy v suchu, nejlépe v papírovém sáčku, který dovolí cibulovinám dýchat. 

Banány, avokáda a citrusy

Subtropické plodiny nerady chladno a vlhko, tedy právě to prostředí, které máme v lednici. Chlad způsobí, že citrusy vysychají, ve vlhkém chladu plesnivějí, ztrácejí šťávu i vůni. Pokud je chcete uchovat opravdu dlouho, pak se lednici nevyhnete, ale musíte je neprodyšně zabalit, třeba do sáčků se zipem – aby k nim nešel okolní vzduch, který urychluje jejich zkázu.

Ale banány a avokádo se do lednice nemají dostat nikdy. Chlad zastavuje jejich zrání, dokonce snižuje kvalitu obou druhů ovoce. Pokud je oloupete a připravíte ke konzumaci, mohou na chvíli do lednice, než bude čas svačiny, večeře nebo než přijdou hosté. Avšak klasické skladování v lednici nepřipadá v úvahu.

Tykve – dýně, zralé patisony, cukety nebo i salátové okurky

V lednici se moc nedaří tykvovitým druhům zeleniny, kterým škodí vlhko. Podmínkou jejich delšího uchování je sice chlad, ale k němu zároveň i sucho – takže opět jsme se skladováním ve špajzu, který má přirozené odvětrávání. Když už musíte mít tuto zeleninu v lednici, protože špajz chybí, zabalte ji do folie. Ale s dlouhou skladovatelností pak rozhodně nepočítejte. Větší množství je opět lépe rovnou zpracovat, dýně, cukety a patisony stačí podusit a zamrazit, je samozřejmě možné je podušené i zavařit.

Med

Med je schopen uchovat sám sebe zcela bez patogenů, které by způsobovaly jeho zkázu. Do lednice je zcela zbytečné ho dávat, i když máte sklenici s medem otevřenou třeba celý rok. Med navíc pohlcuje pachy, takže mít na chlebu med s aromatem zralého sýry, asi nebude právě tím, po čem byste toužili. Takže ven s ním!

Pečivo

Pečivo do lednice většinou nedává nikdo, ovšem pokud zůstanete neplánovaně třeba sami doma a chcete nakoupené pečivo uskladnit na delší dobu, není lednice tou nejlepší volbou, raději v tomto případě zabalte pečivo do igelitu a dejte do mrazáku. Rozmrazit ho pak nechte klasicky v chlebníku. 

Bílému pečivu horko nevadí, ale pokud máte pocit, že je pro chléb v místnosti v létě příliš velké teplo a mohl by začít kvasit, zabalte jej do plátěné utěrky a do igelitového sáčku a dejte do lednice. Chlad totiž pečivo vysušuje, čemuž zabráníte právě utěrkou a sáčkem.

Oleje a dipy

Olejům klasická pokojová teplota naprosto nevadí. Olivovému oleji dokonce chlad lednice škodí. Určitě jste si všimli, že v chladu začíná olivový olej zrnit, stává se kalným. Nejde o kažení, ale o fyzikální přechod ze stavu tekutého do skupenství pevného. Zahřátím se vše vrátí do normálu. Takže jej nechávejte v místnosti, opravdu se oleji nic nestane. Dipy jsou většinou plné konzervantů, kyselé prostředí octa nebo pálivé papričky se o delší výdrž také postarají. 

Káva a čokoláda

Káva se prodává ve speciálních obalech, aby mohla dýchat. Káva totiž i po upražení tvoří ještě nějakou dobu plyn, který se z obalu musí nechat odcházet. I proto se neprodyšně uzavřené kávě v kapslích říká káva mrtvá – už neplynuje. Ve vlhku lednice ale bude káva jednak plesnivět, jednak chytat pachy. Pokud si jí v cenové akci koupíte více najednou, skladujte ji v původních obalech na suchém místě. A jestliže ji nespotřebujete do data uvedeného na obalu, šup s ní do mrazáku.

Čokoláda je založena na kakaovém másle (tedy ta kvalitnější), které v chladu tuhne. A na takové čokoládě si nelze pochutnat. Ovšem ani opačný extrém, tedy velké teplo jí nesvědčí. Nejlépe jít proto bude zase ve špajzu s přirozeným větráním.

Čerstvé bylinky

Bylinky jsou plody slunce, potřebují teplo a sluníčko, jinak ztrácejí své aroma. Jestliže chcete koupit čerstvé bylinky, vždy jen v květníku, ve kterém si je doma skvěle udržíte čerstvé po několik týdnů, nebo klidně i rok, když se o ně hezky postaráte! Bylinky sklizené a zabalené v ochranné atmosféře v sáčcích jsou vhodné jen pro okamžitou spotřebu ihned po otevření.

Zdroj náhledového obrázku: pexels.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *