Svalové křeče: můžete je ovlivnit svou stravou

Natržený sval

Bolestivé svalové křeče jsou příznakem, který se vyskytuje u mnoha lidí. Často mohou být výsledkem nesprávné výživy. Nedostatek některých minerálů, jako je hořčík nebo vápník, které by měly být dodávány s jídlem, negativně ovlivňuje práci těchto struktur. Proto stojí za to hledat odpověď na otázku, jaké produkty bychom měli zahrnout do svého jídelníčku v případě, že trpíme na svalové křeče.

Svalové křeče a nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku je jednou z hlavních příčin křečí. Tento prvek je součástí svalů a jeho funkcí je mimo jiné účast na přenosu nervových impulsů, která určuje jejich správnou kontraktilitu. Nedostatek hořčíku vede ke zvýšené kontraktilitě, což vede k bolestivým křečím. V boji proti tomuto nepříjemnému onemocnění by měla být strava obohacena o potraviny bohaté na hořčík. Mezi ně patří: kakao, čokoláda, slunečnicová semínka, dýňová semínka, mandle, ořechy, celozrnné cereální výrobky, např. pohanka, ovesné vločky, dále pak luštěniny, např. fazole, hrášek, hořčíkové minerální vody.

Mandle

Mandle (zdroj vápníku): Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Co naopak nekonzumovat?

Vzdejte se kávy. Káva totiž způsobuje vyplavování hořčíku z těla. Za zmínku stojí také nekombinovat bohaté zdroje hořčíku se silným čajem, alkoholem, produkty obsahujícími nasycené tuky (tučné maso a tučné mléčné výrobky, živočišné tuky) a zdroje oxalátů, např. šťovík, špenát, rebarbora, řepa.

Draslík ve stravě

Draslík je součástí buněk kosterního svalstva, proto jeho nedostatek může vést k narušení těchto struktur. Draslík se nachází v potravinách, jako jsou: sušené meruňky a fíky, avokádo, banány, kiwi, grapefruit, brambory, celer, rajčata. Draslík je ničen pod vlivem alkoholu, proto je nutné alkohol ze svého životního stylu úplně vynechat.

Vápník a svalové křeče

Vápník se podílí na svalové kontraktilitě a jeho nedostatečné množství je spojeno se zvýšením intenzity kontrakcí. Je proto nutné zvýšit spotřebu potravin bohatých na tento minerál. Vápník se nachází v takových potravinách, jakými jsou: mléko a mléčné výrobky, zejména sýry; zpracované ryby (např. sardinky, šproty, ančovičky); mandle, ořechy, sušené fíky, mák, lněná semena a luštěniny. Dietní přísady, které mohou blokovat vstřebávání vápníku, jsou oxaláty, ale také fytáty (např. přítomné v otrubách).

Protažení svalů: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com