Snídaňové kaše: představíme vám ty nejzdravější

Kaše

Kaše jedí už ty nejmenší děti. Jsou také skvělé ke snídani, protože si do nich můžete přidat ovoce, oříšky, zdravá sladidla a všechno, na co máte chuť. Přizpůsobit si je můžete své každodenní chuti a jejich příprava je obvykle rychlá. Pokud se ale ptáte, kterou z kaší si vybrat, pak bude hodně záležet na vašich preferencích. Pohanka, proso, amarant a další jsou jen zlomek z možností, které můžete volit.

Amarant

Amarant je dnes už bohužel trochu zapomenutou plodinou. Je to velká škoda, protože tato obilovina je nabitá velkým množství vitamínů, zejména ze skupiny B, ale také minerály, jako je železo, hořčík, zinek, mangan, draslík a spousta dalších. Amarant má nízký glykemický index (35). Skutečnost, že neobsahuje lepek, z něj činí skvělou plodinu pro přípravu kaší i pro ty nejmenší děti.

Amarant

Foto: Pixabay

Quinoa

Tato plodina se v poslední době stala velice populární. Také ona neobsahuje lepek, za to je však cenným zdrojem bílkovin. Kvůli tomu je součástí jídelníčku veganů a vegetariánů. Bohatá je také na mastné kyseliny, vitamín B a minerály, jako je hořčík, fosfor, mangan a kyseliny listové. Glykemický index quinoi je nízký, má hodnotu 40.

Pohanka

Pohanka obsahuje vitamín B, vápník, fosfor, železo či zinek. Také tato plodina je bohužel zapomenutá, a to i navzdory tomu, že má protirakovinné vlastnosti. Taktéž dokáže snižovat hladinu cholesterolu. Její glykemický index je 54. I pohanka neobsahuje žádný lepek.

Proso (jáhly)

Proso je obilovina, kterou pro použití v kaších známe spíše jako jáhly. Jáhly jsou žlutá zrnka, která získáváme vyloupáním prosa. Jak proso, tak i jáhly jsou bezlepkové. Obsahuje vitamíny B a E, minerály (železo, měď) a spoustu jednoduchých bílkovin.

Bulgur

Bulgur je velice oblíbeným zejména na Středním východě. Jedná se o plodinu, která již lepek obsahuje, proto by si na ni měli dát pozor lidé se zvýšenou citlivostí na lepek. Vzniká z pšenice a jeho glykemický index je 48. Obsahuje velké množství kyseliny listové, proto je vhodný pro konzumaci těhotnými ženami. Bohatý je také na hořčík.

Zdroj: https://5mindlazdrowia.pl/najzdrowsza-kasza/

Foto: Pixabay