pexels-photo-1751149

Snadné a rychlé kouzlení se špenátem, aneb chutné dobroty k večeři

Špenát je listovou zeleninou, která nám poskytuje jednak spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také mnoho chuti. Ta se skvěle doplňuje jak s těstovinami, tak s masem, vejci, sýrem nebo třeba obilninami, jako je quinoa či například amaranth. Špenát se navíc nemusí nijak složitě připravovat, dá se jíst syrový nebo krátce podušený.

A pokud jej koupíte mražený, tak se prostě jen přidá do pokrmu a pak krátce podusí, zapeče nebo nechá projít varem. Vyplatí se proto mít v mrazáku špenát stále po ruce. Lidl leták přináší na straně 12 nabídku kilového XXL balení hluboce zmraženého listového špenátu, a to jen za 34,90 Kč. Listový špenát se snadno odebírá i mražený, takže i takto velké balení jistě postupně využijete do posledního listu! A teď už se podívejme na samotné recepty.

Těstoviny se špenátovou omáčkou

Těstoviny se špenátovou omáčkou jsou neskutečně rychlou, ale přitom výbornou večeří nebo i rychlým obědem. Příprava těstovin zabere jen pár minut, na špenátové omáčce trvá nejdéle provaření mouky. Ale můžete sáhnout po mouce bezlepkové či po škrobu, které vaření ještě urychlí.

Ingredience

  • těstoviny podle nálady (nebo podle zásob)
  • mražený nebo čerstvý špenát
  • mouka
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • sýr (není nutný)
  • česnek (není nutný)
  • sůl
  • pepř, muškátový oříšek

Postup

Těstoviny připravíme dle návodu na obalu.

Na špenátovou omáčku si rozpustíme máslo a opražíme na něm jíšku, poté ji zalijeme mlékem a necháme alespoň 20 minut provařit. Výsledkem bude bílá omáčka, ze které vycházíme při přípravě koprovky nebo křenovky.

Poté, co omáčku odstavíme, do ní dáme samotný špenát. Pokud máme listový, rozkrájíme jej, zatímco krájený špenát jen rovnou vložíme a vmícháme do omáčky. Přisolíme dle chuti a opepříme, případně dochutíme muškátovým oříškem a nakonec vmícháme smetanu. Do omáčky můžeme nastrouhat sýr a nechat jej rozpustit, případně sýrem sypat až na talíři.

Recept lze připravit i jako zahušťovanou špenátovou polévku, tehdy dáme méně mouky, aby byla konzistence řidší. Variaci na špenátovou omáčku najdete například na stránkách Albert.cz.

Špenátová pomazánka

Večeře se dá úspěšně pojmout i za studena, což mnoha lidem vyhovuje mnohem víc než teplý pokrm. Stačí na pečivo nebo na sušené semínkové placky nanést trochu špenátové pomazánky – a zdravá večeře, která navíc skvěle chutná, je na světě.

Ingredience

  • špenát, nejlépe čerstvý
  • 250 g tvarohu či pomazánkového másla nebo například žervé
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička olivového oleje (do pomazánkového másla netřeba)
  • pepř
  • vejce natvrdo (není nutné)
  • sůl

Postup

I v tomto případě je postup extrémně snadný a rychlý. Špenátové listy pokrájíme a ostatní ingredience vymícháme do struktury pomazánky a pak do ní pak listy přidáme. Jestli jste milovníci vajec, jistě přidejte i najemno nakrájená vařená vejce.

Je na vás, zda špenátové listy použijete syrové nebo spařené, ale pokud budete chtít listy spařit, je nutné to udělat na sítu a pak vymačkat přebytečnou vodu – jinak by pomazánka záhy zřídla. Variaci na špenátovou pomazánku najdete například na webu iGurmet.cz.

Špenátové palačinky

Palačinky, kde je špenát přímo v těstě, můžeme jíst s různými náplněmi. Ale lze připravit i palačinky běžné, kde se těsto neosladí, a které pak plníme třeba výše zmíněnou špenátovou pomazánkou s přídavkem šunky nebo i bez ní.

Teď se ale podívejme na recept s palačinkami, ve kterých je špenát přímo zakomponován. Jsou šťavnaté, takže je lze jíst samotné, případně k nim servírovat tvarohový, smetanový nebo majonézový dip, pesto, kečup, zkrátka cokoliv, co máte k chuti vajec a špenátu rádi.

Ingredience

  • 5 vajec
  • ½ litru mléka nebo smetany na vaření
  • 200 gramů čerstvého špenátu
  • 200 gramů mouky
  • sůl
  • pepř
  • česnek (není nutný)
  • krájená šunka (není nutná)
  • tuk na smažení

Postup

Tentokrát použijeme uvařený a propasírovaný špenát, lze i zmrazený a nakrájený. Nejprve vytvoříme těsto na palačinky (nejlépe za pomoci ručního šlehače), pak do něj přidáme špenát, promícháme a začneme smažit palačinky. Skvělé budou smažené na sádle.

Palačinky, které jsou špenátem jen naplněny, najdete například na webu Apetitonline.cz.

1 Lidl leták „Akce lesk“ s platností 2. 3. až 8. 3. 2020

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *