Semínka z papáje nevyhazujte. Jsou jedlá a zdraví prospěšná

Semínka papáji

Papája je tropické ovoce, které je dostupné i u nás. Po rozkrojení vás čeká dužina a uprostřed semínka tmavé až černé barvy. Mají kulatý tvar a hořkou až pepřovou chuť (často se přirovnávají k wasabi). Často se vyhazují, a to i přesto, že jsou jedlá. Nabízí antioxidanty, vlákninu a tuky prospěšné pro zdraví srdce. Díky tomu mohou pomoci s různými zdravotními stavy, včetně poruch s trávením nebo podpory hubnutí.

Semínka papáji proti rakovině

Vzhledem k bohatému obsahu antioxidantů lze hovořit o tom, že semínka mají protirakovinné účinky. Studie se zaměřili zejména na rakovinu v oblasti ústní dutiny, kde byla prokázána účinnost proti rakovinným buňkám. Stejně tak byla prokázána aktivita ve vztahu k buňkám rakoviny prostaty. Je ale zapotřebí více studií, abychom tuto skutečnost mohli s naprostou určitostí potvrdit.

Semínka podporují trávení

Vysoký obsah vlákniny slibuje mnohé pozitivní účinky v souvislosti s trávením. Na 100 g semínek připadá asi 2,1 g vlákniny, což je poměrně dost. Můžete si zajistit pravidelné vyprazdňování v dostatečné hustotě, lepší kontrolu krevního cukru a dokonce zlepšení imunitního systému. Semena obsahují papain, což je trávicí enzym, který pomáhá rozkládat bílkoviny v potravinách.

Papája semínka

Foto: Pexels

Semínka pro lepší funkci mozku

Výzkumy, které byly na toto téma provedeny, byly provedeny pouze na zvířatech, proto nelze s určitostí tvrdit, že skutečně dosáhnete lepší funkce mozku. Výsledky jsou ale slibné. Semena mohou mít neuroprotektivní účinky a chrání před oxidačním stresem, což je prospěšné při nemocech, jako je Alzheimerova choroba. Je zapotřebí provést více studií.

Semínka a střevní paraziti

Na některých internetových stránkách se udělal ze semínek papáji naprostý hit – prý dokáže odstranit střevní parazity, kteří mohou způsobovat různé zdravotní obtíže. Výzkumy na toto téma jsou ale zatím dost neprůkazné.

Jak jíst semínka

Pokud se vám příčí chroupat semínka jen tak, můžete si je různými způsoby upravit. Po namočení nebudou tak křupavá a půjdou lépe kousat. Můžete je též vařit nebo sušit. Vzhledem k hořké chuti je dobré spojit je s jinými přísadami, které chuť vyváží. Můžete je přidat do salátových dresinků nebo do smoothie. Po upečení je můžete namlít a používat místo černého pepře. Můžete je jíst samozřejmě i syrová. Neměli bychom překročit více než 60 g semínek denně, pak se totiž mohou projevit problémy se žaludkem (nadýmání, nevolnost, průjem, podráždění žaludku).

Zdroje info:

https://www.mindbodygreen.com/articles/papaya-seeds

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3984819/

Foto: Pexels