Proč jsou pro vás umělá sladidla hrozná

Sladidla

No, protože je to stále… cukr. Cukr je pro vás mnohem lepší než umělé sladidlo. Nejlepší je cukr nepoužívat vůbec. Jak cukr, tak umělá sladidla jsou pro vaše zdraví problémem. Ale v případě, že porovnáváme, co je více horší pro zdraví, jsou průmyslová sladidla daleko škodlivější než cukr.

Proč jsou pro vás průmyslová sladidla škodlivá? A existuje výhodnější způsob, jak uspokojit svou chuť na sladké?

Co si představit pod umělým sladidlem?

Umělá sladidla jsou sloučeniny, které mají chutnat jako cukr, ale mají výjimečně málo kalorií. Většina z nich má méně než tři kalorie na čajovou lžičku. Porovnejte to s jednou čajovou lžičkou cukru, která má 16 kalorií. Často je využívají lidé trpící cukrovkou, protože neovlivňují hladinu cukru v krvi stejným způsobem jako cukr.

Mezi nejběžnější vyráběná sladidla patří:

  • Sacharin
  • Aspartam
  • Sukralóza

Kromě toho existuje celá řada cukerných alkoholů. Patří mezi ně například xylitol, erytritol, sorbitol a maltitol. Tyto produkty mají své vlastní problémy s dobrými životními podmínkami. Po vstupu do střevního traktu je cukerný alkohol fermentován. To vede k vypouštění plynů, což vede k nadýmání, problémům, bolestem a průjmu.

Věda, která stojí za umělým sladidlem

Pravděpodobně víte, že cukr a sladké pochutiny byste měli jíst pod kontrolou. Existuje důvod, proč jsou na vrcholu výživové pyramidy, kterou vám ukázali na základní škole. Ze zdravotního hlediska vám cukr nemá moc co nabídnout. Nejsou v něm žádné živiny. Žádné vitamíny. Žádné bílkoviny. Cukr má tu výhodu, že rozjasňuje váš nervový rámec. Konzumace cukru vyplavuje do těla dopamin. To je dobrá chemická látka, která vyvolává potěšení. Je to stejná chemická látka, která se vyplavuje, když si jedinci, kteří kouří, zapálí nebo když si závislí jedinci vezmou drogu.

Ale zanedlouho se nadšení uklidní. A váš mozek vám vyšle signál, že potřebuje více. A tak sáhnete po dalších pochutinách. A nestresujete se tím pro kolik.

Dopady průmyslových sladidel

Konzumace umělých sladidel je spojena s řadou dalších zdravotních problémů:

  • Hmotnost
  • Hypertenze
  • Metabolické poruchy
  • Diabetes 2. typu
  • Srdeční onemocnění

Mnohem lepší volba sladidel

Přírodní cukry jsou skvělou volbou pro chvíle, kdy si chcete dát něco sladkého. Existuje ale i několik dalších, pro vás lepších možností, jak cukr a průmyslová sladidla nahradit. Přesto mějte na paměti, že všechna sladidla by se měla spotřebovávat v malých dávkách.

  • Černá melasa
  • Javorový sirup
  • Kokosový cukr
  • Surový med
  • Stévie

Jak omezit spotřebu cukru a průmyslových sladidel

V případě, že jste připraveni seskočit z cukrové horské dráhy, začněte omezením jistých potravin. Potraviny označené jako „nízkokalorické“, „bez kalorií“, „s nízkým obsahem cukru“ a „bez přidaného cukru“ mohou být varováním, že obsahují umělá sladidla. Výživa, o které si nebudete myslet, že je „sladká“, může skutečně obsahovat velké množství cukru.

  • Podávání směsi zelených dresinků
  • Omáčka na těstoviny
  • Sýr
  • Oplatky
Foto: Pixabay

Sladkosti a sladké pokrmy by se měly podávat jen jednou za čas. Žádné průmyslově vyráběné sladidlo nedokáže z nezdravého jídla udělat zdravé. Výměna cukru za umělé sladidlo vám nepřinese výhody, o které se snažíte, a může se ukázat jako nebezpečná pro vaše dlouhodobé zdraví.

Zdroje info: health.clevelandclinic.org., dtest.cz

Náhledové foto: Pixabay