Proč je červená řepa blahodárná

Červená řepa

Červená řepa je jedna z nejvíce zdravých kusů zelenin, ke které se dostanete. Jde o velmi zásaditou suroviny. Proto umí potlačovat viry a bakterie. Pomáhá také při mykózách. Je v ní velké množství selenu a jiných prvků či minerálů, které pomáhají našemu organizmu.

Co ještě obsahuje?

Jak zde bylo již zmíněno, jde o téměř zázračnou rostlinu. Obsahuje mimo již zmíněné i kyselinu listovou nebo vitamín C. Tyto látky Nám pomáhají s obranyschopností a proto jsou velmi důležité. Dále obsahuje draslík, který je významný pro pozitivní ovlivnění srdeční činnosti. Udržuje totiž krevní tlak v normálu a dále také pomáhá nervové soustavě. Dále je zde křemík, který vám posílí kosti. Jde tedy vidět, že tolik prospěšných látek nenajdete ani v lékárně při koupi doplňků stravy. Posledními střípky do mozaiky vitaminového superkomplexu červené řepy jsou rubidium a cezium. Ty ovšem jen ve stopovém množství.

Význam pro naše tělo

Pokud bereme na vědomí výše zmíněný obsah složení, musí nám být jasné, že červená řepa je blahodárná pro naše tělo. Podporuje peristaltiku střev a odstraňuje zácpu. Dále můžeme s jistotou tvrdit, že podporuje žaludek a detoxikuje organismus. Zesiluje také stěny střev a zlepšuje metabolismus bílkovin. Má také mnoho účinků pro naši psychiku. Zlepšuje totiž náladu a podporuje produkci endorfinu. Dále si jí oblibují alergici, jelikož pomáhá při zvládání těchto obtíží.

Jak tuto superpotravinu připravovat?

Jednou z nejlepších vlastností červené řepy je ta, že jakákoli příprava je dobrá. Vitaminy a jiné látky se totiž vařením ani jinou přípravou nezničí.  Můžeme tedy vytvářet různé pomazánky z červené řepy. Dále můžeme připravovat šťávy nebo dnes oblíbené smoothie nápoje. Vařenou řepu můžeme také použít do různých salátů a jiných pokrmů jako například polévky.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.