Proč bychom měli jíst chrom? Jeho nejdůležitější zdravotní přínosy

Ústřice

Chrom je velice důležitým prvkem, který naše tělo potřebuje – i když v malém množství. Neumí si jej samo vyrobit, proto jsme odkázáni na potravinové zdroje. Vědci dosud zkoumají, jak chrom funguje v našem těle. Prozatím jej spojujeme s tak důležitými funkcemi, jako je regulace krevního cukru, správná funkce mozku a odbourávání tuků a sacharidů. Jeho nedostatek spojujeme se srdečními chorobami a cukrovkou. Pokud jej přijímáte ve správném množství, může mít mnohé zdravotní přínosy.

Správné množství chromu

Denně bychom měli přijmout určité množství chromu. Pro ženy se doporučuje 25 mikrogramů chromu denně, pro muže ještě o 10 mikrogramů více.

Brokolice

Foto: Pixabay

Cukrovka

Nedostatek tohoto prvku je spojován se vznikem cukrovky. Vědci zkoumají, zda by se chrom ve formě doplňku stravy mohl stát lékem na stávající cukrovku. Chrom je důležitým prvkem, který reguluje hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinky inzulínu.

Srdeční zdraví

Chrom ovlivňuje srdeční zdraví hned na několika úrovních. Tak zaprvé reguluje hladinu cukru v krvi. Za druhé je jeho nízké množství spojováno s vysokou hladinou cholesterolu a triglyceridů v krvi. To postupem času vede nejen ke kardiovaskulárním chorobám, ale také k mrtvici. Kromě toho platí, že čím nižší je hladina chromu v organismu, tím vyšší je riziko infarktu.

Zdroje chromu z potravin

Pro běžného člověka postačí užívat chrom z potravinových zdrojů. Konzumace chromu ve formě doplňku stravy je zbytečné. Zaměřte se zejména na rostlinné produkty, protože chrom se nachází v půdě. Jeho dobrými zdroji jsou tak ovoce, zelenina, ale také celozrnné produkty nebo maso z dobytka, který má přístup k travnaté pastvě. Velmi dobrým zdrojem jsou zejména mušle, brokolice, hroznová šťáva, pivovarské kvasnice, víno či para ořechy.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-chromium#1

Foto: Pixabay