Přirozeně bezlepková čočka je zdroje plnohodnotných bílkovin

Nemusíte být právě vegetariány, abyste ocenili zdraví prospěšnou čočku. Tato luštěnina by ani v jídelníčku konzumentů masa neměla chybět. Zařazovat byste ji měli alespoň jedenkrát týdně. Díky ní totiž dostanete do svého těla značné množství bílkovin, vlákniny a minerálů.

Jak vařit čočku, aby nenadýmala

Luštěniny patří k potravinám zdravým, byť způsobují nepříjemné nadýmání. Při jejich správné úpravě lze jejich typickou vlastnost zmírnit. Zejména je třeba je předem namočit a vodu z nich pak slít. Při samotné přípravě je možné proti nadýmání použít bylinky, jako je třeba koriandr, dobromysl, majoránka, česnek, libeček, bobkový list. Pokud se ale dáte menší porci luštěnin několikrát týdně, váš organismus si na ně postupně zvykne a problémy s nadýmáním se zmenší. Totéž platí pro vaření čočky. I když je uvařená vcelku rychle, také je vhodné je předem namočit do vody.

Čočka. Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zdravá potravina pro náš organismus

Čočka stejně jako i ostatní druhy luštěnin je přirozeně bezlepková, takže si ji mohou dopřát i ti, kdo trpí nesnášenlivostí lepku. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, jež směle nahradí i maso. Bílkoviny jsou pro lidský organismus důležité pro jeho růst a obnovu. Vláknina pomáhá snižovat cholesterol a omezuje výkyvy hladiny cukru v krvi. A ocení ji i ten, kdo trpí na zácpu. Hořčík, železo a kyselina listová, na něž je čočka bohatá, se přímo podílejí na prevenci kardiovaskulárních chorob. Je proto škoda, že mnozí Češi si čočku uvaří jen na Nový rok, aby jim dle pověry přinesla do života v novém roce dostatek financí. To se směle může stát, protože koupě čočky je poměrně levnou záležitostí, tudíž člověk takto i ušetří.

Je libo hnědou, zelenou, červenou čočku

Naši předkové nejčastěji konzumovali čočku hnědou nebo zelenou. Do tuzemských kuchyní v současné době prorazila také čočka červená, jež je vhodná i pro batolata, která teprve začínají přecházet na tuhou stravu. Červená čočka se totiž velmi rychle rozvaří a nepůsobí tak nadýmavě. Lze ji upravovat jako hlavní jídlo i jako polévku.

Červená čočka. Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.