Přírodní antibiotika, která doufejme nedojdou. Existují 2 potraviny, které dokáží bojovat s bakteriemi

Med

Vynález antibiotik byl jedním z nejzásadnějších objevů medicíny, který denně zachraňuje mnoho životů. Aktuálně ale hrozí jejich nedostatek a navíc se stále častěji skloňuje téma antibiotické rezistence, při které některé bakterie stávají vůči těmto lékům imunní. Při méně závažných problémech mohou ale antibiotika částečně zastoupit i volně dostupné potraviny s prokazatelnými antibakteriálními účinky. Které to jsou?

Med: sladidlo i lék

Na léčbu ran a kožních problémů se med využíval už ve starém Egyptě. „Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Má antibakteriální, protiplísňové i protizánětlivé účinky,“ říká medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

Léčivý efekt medu potvrzuje i moderní medicína. Včelí produkt má totiž nízké pH, díky čemuž bakterie dehydratuje a tím zabíjí. Navíc obsahuje peroxid vodíku, což může také vysvětlovat některé z jeho antibakteriálních vlastností. Výzkumy prokázaly účinnost medu proti několika lidským patogenům, včetně E. coli, nebo například určitému druhu streptokoků. Spekuluje se i o jeho vlivu na rezistentního zlatého stafylokoka.

„Z pohledu nutričního terapeuta pacientům med doporučuji jako podpůrný prostředek při nachlazení. Evergreenem je čaj s medem a citrónem. Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Karbanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

ČesnekFoto: Pixabay

Česnek je víc než jen koření

Už po staletí je česnek v mnoha kulturách známý jako účinný stimulant a také jako lék a prevence na různá onemocnění. Z výzkumu vyplývá, že česnek může být účinnou léčbou proti mnoha formám bakterií, včetně Salmonella a Escherichia coli (E. coli). Česnek byl dokonce zvažován pro použití proti multirezistentní tuberkulóze.

„Z metaanalýzy týkající se studií česneku bylo zaznamenáno snížení kumulativních nemocných dní z 366 u placeba na 111 (70% snížení) a snížení průměrné délky symptomů z 5 na 1,5 dní (70% snížení),“ uvadí dále Miroslava Karbanová. „Antibakteriální vlastnosti česneku jsou zdá se synergické s antibakteriálními účinky medu. Určitě jsou jako podpůrná léčba skvělou variantou, není však možné česnekem a medem nahrazovat cílenou léčbu ordinovanou lékařem,“ doplňuje.

Léčivě v česneku působí látka alicin, která má mimo těch antibakteriálních také protizánětlivé a antioxidační účinky. Prokázal se také antitrombotický efekt, česnek tedy může pomáhat i s předcházením vzniku krevních sraženin.

Jak velký problém je antibiotická rezistence?

Rozšíření bakterií odolných proti antibiotikům je jedním z naléhavých problémů současnosti. Rezistentní bakterie vznikají kvůli jejich nadužívání a nedokončování léčby. Častou chybou je ordinování si léčby na vlastní pěst, což je bohužel poměrně rozšířenou praxí.

Například z výzkumu agentur Engage Hill a REMMARK vyplynulo, že 17,7 % dotazovaných užívala antibiotika bez konzultace s lékařem nebo bez předpisu, ve skupině do 25 let to bylo celých 25 %. Rozvoj a šíření rezistentních bakterií přitom ohrožuje celou populaci, efektivní antibiotika jsou nutná například při chirurgických zákrocích a samozřejmě i při léčbě běžných bakteriálních infekcí. Jednou z odpovědí na nadužívání by mohla být právě kombinace medu a česneku, případně dalších potravin s antibakteriálními účinky.

Zdroje info:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0262174686901423?via%3Dihub
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=garlic-19-Garlic
https://www.mzcr.cz/antibioticka-rezistence-v-ceske-republice/
https://1url.cz/KuEXn
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108#seven-best-natural-antibiotics

Náhledové foto: Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.