Příliš mnoho soli škodí

Sůl

Sůl je obsažena ve všech potravinách, protože má několik příznivých funkcí. Tak například vylepšuje chuť, napomáhá konzervaci, čímž prodlužuje životnost potravin a patří mezi nejlevnější ochucovadla. Na druhou stranu ale přílišná konzumace soli může být na škodu. Ukazuje se, že Češi konzumují mnohem více soli, než je doporučeno Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Doporučené množství soli je do 5 g denně, přičemž Češi jsou schopni zkonzumovat až čtyřnásobek! Někteří odborníci ale doporučují denní množství soli ještě menší, a to 2,3 g.

Sůl je všude

I když je sůl nad zlato, je třeba ji užívat střídmě. To ale není vůbec jednoduché, protože sůl se nenachází jen ve slánce, kterou máme na stole. Kontrolovat její množství není vůbec jednoduché, protože kromě slaných pokrmů je skryta i v takových potravinách, kde byste to nečekali. Nachází se ve spoustě hotových výrobcích, jako jsou obilné výrobky, masné či mléčné výrobky. I když pečete sladké pečivo, vždy do něj přidáte špetku soli.

Fast food

Fast food nepovažujeme za zdravé jídlo, přesto si ho čas od času dopřejeme. Kromě toho, že jsou tyto pokrmy nabité tuky, obsahují také příliš mnoho soli. Hranolky, hamburgery i pizza obsahují mnohem více soli, než bychom měli sníst za celý den. Zejména malým dětem bychom tedy tuto stravu měli dovolit jen velice výjimečně.

Hranolky

Foto: Pixabay

Nejčastější zdroje soli

Asi 90 % soli, kterou zkonzumujeme, sníme v takových produktech, jako je chléb (20 %), masné výrobky (11 %), domácí pokrmy – zejména polévky (19 %), brambory (20 %), krupice a těstoviny (13 %), masitá jídla (8%). Důvod, proč nesolit těstoviny nebo brambory, je navíc tento: vývar z nich můžete po vychladnutí použít jako hnojivo na své pokojové květiny. Podmínkou ale je, aby tento vývar neobsahoval sůl.

Kdo nejčastěji solí

Podle výzkumů se ukazuje, že nejvíce solí chlapci ve věku od 13 do 15 let a pak také muži ve věku od 19 do 25 let. Ti dokážou spořádat až 15 g soli denně, což je trojnásobek toho, co doporučuje WHO. Dívky jsou na tom o něco lépe, pro věkovou skupinu do 13 do 15 let platí, že spotřebují asi 10 g soli denně. I to je však dvojnásobek doporučené denní dávky.

Proč nesolit?

Proč je obsah soli v organismu tolik škodlivý? Dochází ke zvýšení rizika vysokého krevního tlaku, což vede k problémům se srdcem, k mrtvici či selhání ledvin. Taktéž je to jeden z faktorů, ze kterých vzniká rakovina žaludku a osteoporóza. Riziko těchto onemocnění se ještě více zvyšuje u obézních lidí, kuřáků, neaktivních lidí a také u těch, kteří si často dopřávají alkohol.

Zdroj: https://dietetycy.org.pl/konsumenci-orzechow-sa-szczuplejsi-zdrowsi/

Foto: Pixabay