Přidaný cukr není zdravý pro naše zdraví. Dá se ale nahradit

Cukr

Cukr není vhodný pro naše zdraví. Je spojován s celou řadou negativních účinků. Jedná se o zvýšené riziko obezity, cukrovku druhého typu, zubních kazů a zdraví srdce. Nevýhodou je, že cukr není jen v typicky sladkých pokrmech, jako je čokoláda, sušenky či zákusky. Přidaný cukr můžeme najít v potravinách, u kterých bychom to na první pohled nečekali. Obsažen je v některém pečivu, uzeném masu, polévkách či kečupu. A výsledkem je, že ho konzumujeme více, než bychom měli.

Cukr a jeho doporučené množství

Vzhledem k tomu, že cukr nepatří mezi nezbytné živiny v naší stravě, neměli bychom jej konzumovat vůbec. Vyhýbat se mu ale není z výše uvedených důvodů příliš jednoduché. Měli bychom číst etikety potravin, ve kterých musí být uvedeno množství cukru. Obecně se doporučuje snažit sníst denně méně než 6 čajových lžiček cukru u žen, což odpovídá 24 gramům. Muži mají maximální množství stanovené na 9 čajových lžiček, tj. 36 g cukru denně.

Cukr

Foto: Pixabay

Ovoce nahradí cukr

Pokud chcete mít sladké pokrmy, zkuste přejít z cukru na čerstvé nebo mražené ovoce. To totiž kromě cukru obsahuje i spoustu prospěšných látek, jako jsou vitamíny, vláknina a minerály. Ovocem lze osladit například snídaňové kaše či nápoje. Pravdou je, že zprvu vám může cukr chybět, protože se jedná o stejně návykovou látku, jako je například nikotin nebo kofein. Brzy si ale zvyknete. Stačí vytrvat. Skořice umí navodit pocit sladkosti, takže i ji můžete přidávat do pokrmů či nápojů, jako je například káva.

Přírodní cukr je lepší variantou

Do skupiny přírodních cukru řadíme nerafinovaný cukr, med, javorový či agávový sirup. Obsahuje totiž více živin či antioxidanty. Bohužel i přírodní cukry jsou zdrojem příliš velkého množství kalorií. To znamená, že i u přírodních cukrů je třeba počítat množství, a to doporučené nepřekračovat. Chceme-li podávat cukr dětem (zejména těm, kteří nepatří mezi jedlíky), med rozhodně není vhodný, protože je silným alergenem. I přírodní cukry patří k těm zánětlivým.

Rafinovaný cukr je zcela zbytečný

Klasický bílý cukr je v naší stravě úplně nadbytečný. Důvodem je to, že neobsahuje žádné nutriční výhody. Jediné, co nabízí, je sladká chuť. Právě tento cukr se ale používá nejčastěji. Je třeba hlídat jeho množství, a to také u nápojů. Spousta pitíček určených pro děti obsahuje obrovské množství cukru.

Sladidla a umělé cukry

I když neobsahují tolik sacharidů, jako rafinovaný cukr a nezvyšují hladinu cukru v krvi, ani tentokrát se nejedná o vhodnou alternativu. Zvyšují touhu po sladkém, zvyšují riziko infarktu či mrtvice i riziko obezity. Lidé mají pocit, že kvůli nižšímu (či dokonce žádnému) obsahu kalorií je možné jich zkonzumovat nekontrolované množství. Tím jsou ještě nebezpečnější, než rafinovaný cukr.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/best-and-worst-sugar-substitutes/?_gl=1*1c6vmxc*_ga*NjEzMzExMTQyLjE3MDQ5OTg5MDY.*_ga_HWJ092SPKP*MTcwNDk5ODkwNS4xLjEuMTcwNDk5ODk0NS4wLjAuMA..

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

Foto: Pexels