Pivo: Mnozí ho pijí, ale neví, z čeho je vyrobeno

Svrchně kvašené pivo

Milujete léto a rádi hasíte žízeň nějakým studeným nápojem? Aby ne! Když se zeptáte sousty lidí, zjistíte, že tím úplně nejoblíbenějším je pivo. Mnozí tento rezavý nápoj s pěnou milují, ale fakticky neví, z čeho se vlastně vyrábí. Pro spousty z nás je základem piva chmel. Skutečnost je ale odlišná. Hlavní surovinou pro výrobu piva je bezesporu slad. Ostatně pojďme se podrobněji podívat, z jakých ingrediencí se pivo sestává a jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem.

Voda, slad, chmel a kvasnice

Přesně tyto čtyři základní ingredience tvoří většinu piv, a to jak tuzemských, tak i zahraničních. V prvé řadě je zapotřebí zmínit právě slad. Tradičně se používá šrotovaný, a to v různých variacích. Klasiku představují třeba mnichovský, pšeničný nebo slad pale ale na svrchně kvašené pivo. Slad se vaří ve vodě při specifických teplotách, jde o takzvané rmutování. Následně se směs scezuje a přilévá se další voda. Poté se buď za tepla, nebo studena chmelí. Chmel slouží jako ingredience dodávající pivu hořkost a finální aroma. Rozhodně se chmel v pivu nenechává. Po vychlazení piva na zákvasnou teplotu přichází přidání kvasnic.

Granulovaný chmel

Granulovaný chmel: Foto Radek Štěpán

Zrání je důležité

Především u ležáků se setkávám se velmi dlouhou dobou zrání piva pohybující se v řádu několika měsíců. Hodně důležité jsou teploty. Pro spodní kvašení je zapotřebí 11 až 15 stupňů Celsia v první fázi a poté teploty okolo 5 stupňů Celsia. U svrchně kvašených piv se teplota pohybuje okolo 18 až maximálně 23 stupňů Celsia. Poté jdou do teploty 2 stupňů Celsia. Vše je individuální dle daného konkrétního receptu.

Pivo v lahvích

Zrání v lahvích: Foto Radek Štěpán

V obchodě a restauraci většinou spodňáky

Spodně kvašená piva jsou k dostání fakticky všude. U těch svrchně kvašených tomu tak není, vyrazit na ně musíte do pivoték. Výlet se ale vyplatí, jejich chuť s ovocnými tóny a specifickou vůní stojí za to.

Domácí vaření piva: YouTube kanál Radka Štěpána

Svrchně kvašené pivo: Náhledové foto Radek Štěpán

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.