Mléko

Pár zajímavostí o mléce

Mléko se dá nazvat vitamínovou bombou, jelikož obsahuje vitamíny A, D, E, K a také vitamíny skupiny B. Z minerálních látek jsou to vápník, sodík, hořčík, draslík, fosfor, železo, chlor, jód. Je také zdrojem kvalitních bílkovin, jež jsou zapotřebí pro stavbu tkání, protilátek či hormonů.

Umí zasytit

Také nás dokáže zasytit a určitě na něj nezapomínejte při dietě. A to v polotučné či nízkotučné variantě. Hlavně u mléčných nízkotučných výrobků hlídejte i obsah cukru. Ten by mohl kompenzovat i nedostatek cukru. Řadu výhod našemu tělu přináší bílkoviny. Ovšem některé děti mohou mít na mléčnou bílkovinu alergii. Proto může být alternativou krmení kojence mlékem speciálně upraveným s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Skvělou zprávou je, že u hodně dětí alergie na mléko odezní do tří let. V dospělém věku má alergii pouze 1,5 – 2 % lidí.

Mléko

Mléko: Zdroj obrázku Pixabay.com

Jaký je rozdíl mezi intolerancí a alergií

Hodně lidí si plete laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu mléčnou. Jenže jsou to velice odlišné pojmy. Laktózová intolerance má souvislost s nedostatkem enzymu jménem laktóza, která štěpí mléčný cukr laktózu. Proto dochází k nadýmání, bolestem břicha nebo průjmům. Vyřešit se to dá tak, že omezíte či vyřadíte produkty z mléka, které vám nedělají dobře. Určitě byste to měli zkusit. Také už dnes existují mléčné výrobky, jež neobsahují laktózu. Nebo vyzkoušejte mléčné výrobky zakysané například podmáslí a jogurt. Kde je obsah laktózy snížen o 20-50 %. Ve vyzrálých polotvrdých a tvrdých sýrech se laktóza nevyskytuje. Jelikož ji mikroorganismy téměř rozložily.

Nízkotučné, polotučné, plnotučné

V našich krajích seženeme mléko nízkotučné, polotučné, plnotučné. Tuk mléčný je zcela dobře stravitelný. Pokud jste v dietním režimu či trpíte onemocněním cév či srdce, doporučujeme pít polotučné nebo nízkotučné mléko.

A jak je to s obsahem tuku v mléku? Vcelku jednoznačně:

  • neupravené mléko – obsah mléčného tuku okolo 4 %,
  • plnotučné mléko – 3,5 %,
  • polotučné – 1,5 %,
  • nízkotučné – 0,5 %.

Zdroj dat: aktin.cz/nizkotucne-nebo-plnotucne-mlecne-vyrobky-jak-se-v-nich-vyznat-a-podle-ceho-vybirat

Mléko: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *