Paneer: sýr z čerstvého tvarohového sýra. Je zdravý?
Pokud narazíte na paneer, nebojte se ho vyzkoušet. Tento sýr můžete použít jako zdroj vhodných živin, a to i když hubnete! Hojně ho využívají také vegetariáni, a to právě díky vysokému množství bílkovin a vápníku. Toho ale můžete využít i při hubnutí! Bílkoviny totiž můžete používat k tomu, abyste zhubli! Studie prokázaly, že když si dopřejete dostatek bílkovin k snídani, budete mít v průběhu dne snížený příjem kalorií. To stojí za vyzkoušení, co říkáte?
Paneer a jeho použití
Pokud nevíte, jak byste jej měli použít, inspirujte se v indické kuchyni, kde je mimořádně oblíbenou potravinou. Použijte jej také při grilování. Má totiž skvělou výhodu oproti jiným sýrům: ať jej zahříváte, jak chcete, nerozpustí se! Kromě toho ho můžete použít také ke smažení nebo do kari nebo jen tak jako oblohu na celozrnný chleba. V indických receptech můžete najít palak paneer, matar paneer a paneer tikka masala. Ty se pro vás mohou stát odrazovým můstkem, když přemýšlíte, na co paneer použít.
Když potřebujete bílkoviny
Bílkoviny neoceníte pouze v případě, že chcete hubnout. Mohou se vám hodit také v souvislosti s budováním a udržováním svalové hmoty. Paneer využíváme jako kompletní zdroj bílkovin, který v rostlinné stravě jen tak nenajdete. Na 100 g jich je v tomto sýru obsaženo okolo 24 g, avšak nezapomínejte ani na tuky, kterých je v tomto množství 25 g. I když jej tedy můžete používat jako zdroj bílkovin, dělejte to v menších množstvích.
Paneer pro silné kosti
Tak za tuto schopnost můžete poděkovat obsahu vápníku. Vzhledem k tomu, že v tomto sýru najdete i vitamín D, který velice důležitý pro vstřebávání vápníku, máte jistotu, že vápník se dostane tam, kde je ho nejvíce potřeba. To je důležitá zpráva také pro ženy v období menopauzy či seniory, u kterých je řídnutí kostí častější.
Paneer si můžete vyrobit sami
Budete k tomu potřebovat jen tři ingredience: 2 litry plnotučného mléka, šťávu z jednoho citronu a lžičku soli.
- Mléko nalijte do hrnce a při nízké teplotě jej zahřívejte.
- Jakmile dosáhne teploty varu, přidejte 2 lžíce citronové šťávy a sůl. Promíchejte. Přidejte další polévkovou lžíci citronové šťávy.
- Zanedlouho se mléko změní na tvaroh a tekutou syrovátku (pokud změnu nepozorujete, můžete přidat další lžíci citronové šťávy – její množství se odvíjí na základě toho, jak je mléko čerstvé). Povařte 1 minutu.
- Nyní vyložte síto jemným plátýnkem a slijte přes něj sýr (syrovátku zachyťte, je také zdravá). Nechte asi 10 minut odstát a pak se pokuste sýr co nejvíce vyždímat.
- Poté jej i s látkou dejte na tác a vyválejte z něj obdélník o tloušťce 2 cm. Ten zakryjte tácem a zatižte hrncem s vodou nebo čímkoli těžkým, co máte po ruce. Takto ho nechte asi 2 až 3 hodiny.
- Poté skladujte v lednici ponořený ve studené vodě.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/health-benefits-of-paneer-and-how-to-eat-it/
https://www.rozumnehubnuti.cz/otazka-296-365-co-je-to-paneer-a-jak-ho-mam-vyuzit-v-kuchyni/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7539343/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24923232/
Foto: Pixabay