Naklíčená semena: Dobrý zdroj živin v zimě

Klíčky mungo fazole

S nakličováním jste se pravděpodobně setkali už ve škole, kdy jste měli za úkol nechat naklíčit spíše nějakou rychle klíčící zeleninu, jako je řeřicha či ředkvička. S jejich pomocí jste pak mohli v květináči nebo vaječné skořápce narůst „vlasy“ a přitom jste se setkali s tím, jak to v přírodě se semínky chodí. A klíčky nejsou nic jiného, než malé výhonky, které nám vyklíčí poté, co jim vytvoříme vhodné podmínky.

Nakličování semen

Nakličování semen probíhá obdobným způsobem. Na začátku semena po určitou dobu namočíme – nejčastěji přes noc. Díky tomu dojde ke změkčení povrchu semínka, což následně umožní růst klíčku. Poté se semínka slijí a jednou až dvakrát za den se proplachují pod tekoucí vodou. Díky tomu nebudou hnít ani plesnivět. Zůstanou přitom ve vlhkém prostředí (uchováváme je v temnu v uzavřené nádobě, ale v teple). Po nějaké době – v závislosti na namáčeném semínku – na nich můžeme objevit výběžek podobný ocásku. A to je právě klíček. Pokud bychom je nespotřebovali, vyrostou na nich zelené listy – to už nejsou klíčky, ale výhonky. I ty je možné konzumovat.

Salát s klíčky

Foto: Pixabay

Vyšší množství živin

Naklíčená semena obsahují mnohem více živin, než ta, která naklíčená nejsou. To, kolik jakých živin obsahují, je dáno použitými druhy semen. Obecně se ale uvádí, že naklíčená semena obsahují mnohem více bílkovin, což ocení například vegani a vegetariáni. Dále pak jsou bohatší na kyselinu listovou, hořčík, fosfor, mangan a vitamíny C a K. Zvyšuje se také obsah aminokyselin, a to až o 30 %.

Nižší hladina cukru v krvi

Uvádí se, že klíčky mohou pomoci osobám, které mají příliš vysokou hladinu cukru v krvi. Důvodem může být to, že klíčením dochází ke snížení množství sacharidů v klíčcích. Jiní s touto teorií nesouhlasí. Důvodem podle nich může být to, že klíčky by mohly ve zvýšené míře regulovat aktivitu enzymu, který je potřebný pro správné štěpení a trávení cukrů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts

Foto: Pixabay