Smažené

Které látky v potravinách škodí?

Delikatesní vůně a nádherně naservírované jídlo. Bohužel v častých situacích se může jednat o nebezpečnou hrozbu. O jaké škodlivé látky se jedná? Kterým pochoutkám se vyvarovat, aby neohrozily naše zdraví? Pojďme si nyní ukázat pár případů, kdy složky potravin mohou škodit.

Transmastné kyseliny

Mezi látky, které se mohou stát více než dobrotou spíše nebezpečím, patří například nenasycené transmastné kyseliny. O co vlastně jde? Jde o částečně ztužený tuk. Bývá však i u různých polotovarů nebo pokrmů, které jsou na tomto tuku smažené. Jejich nadměrná konzumace může způsobovat obezitu nebo podporovat zánět. Ani srdce a cévy vám nepoděkují. Přitom vyhýbat se jim nemusí být vůbec těžké. Omezte fast foody, a pokud objevíte na etiketě zmínku o částečně ztuženém tuku, raději výrobek nechte v obchodě. Místo polotovarů si raději vařte doma. Tak alespoň ovlivníte, co za látky přijímáte.

Více aroma a lepší chuť

Velké množství látek se přidává do jídla záměrně. Například pro lepší barvu nebo třeba chuť. Jeden příklad za všechny – fosfáty.  Ty se používají do kypřících prášků, jako stabilizátorů a nejčastěji jsou využívané u masných výrobků. Fosfáty nám pak mohou způsobit poruchy srdce a cév ale například i hyperaktivitu u dětí. Riziková je skupina lidí s onemocněním ledvin. Zvýšený fosfor v krvi u lidí s takovými neduhy je častou příčinou smrti.

Na oko krásné barvičky, ale doopravdy…

Čím krásnější sytá oranžová, tím víc umělých barviv. Tento fígl, často naláká do svých sítí děti. Mnohé studie prokázaly škodlivost, těchto barviv.  A že je toto nebezpečí vážné dokládá i fakt, že v některých zemích jsou tyto látky zakázané. Sytě žlutou barvu zase najdeme pod označením E110. Nedobarvuje jenom limonády, ale taky například polotovarové polévky nebo hořčice. Jejich přítomnost může mít za následek střevní problémy, hyperaktivitu nebo dokonce alergickou či astmatickou reakci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *