Je možné zmrazit brambory? Záleží na okolnostech

Brambory

Brambory jsou univerzálním pokrmem, který můžeme použít jako přílohu i hlavní chod. Nevýhodou brambor je ale to, že je musíme uvařit předtím, než je sníme. Když tedy nemáte dostatek prostoru pro skladování, pravděpodobně si koupíte jen několik brambor. Bylo by ale velice pohodlné skladovat je v mrazáku a prodloužit tak jejich životnost až do doby, kdy je budeme potřebovat, nemyslíte?

Co se stane s bramborami po zmrazení?

Naštěstí metodu mražení syrových brambor nemusíte zkoušet na vlastní kůži, protože už se našli lidé, kteří to vyzkoušeli za vás. Zmrazené brambory po nějakém čase nechali rozmrazit, nakrájeli je a upekli. Jejich konzistence byla ale už od pohledu ubohá. Po zmrazení se totiž uvnitř brambor vytvořili ledové krystalky, které zvětšením svého objemu narušili strukturu brambory. Po rozříznutí rozmražených brambor si můžete všimnout nepřirozeného lesku a jakési „granulovité“ struktury.

Brambory

Foto: Pixabay

Znamená to tedy, že brambory se nedají zmrazit?

Mnohé z vás už určitě napadlo, že brambory se sice nedají zmrazit, když jsou syrové, ale v předvařeném stavu možná ano. Vždyť hranolky, které kupujeme, jsou přece brambory ne? Taktéž se prodávají další bramborové produkty, jako je knedlík, plněné taštičky nebo šulánky – a ty zmrazené jsou. Cílem úspěchu tedy je brambory nějakým způsobem zpracovat ještě před tím, než je zmrazíte. Jak ale na to?

Klasické vaření nefunguje

Spousta z nás se zřejmě otřese odporem při představě, že bychom si z mrazáku vytáhli předem uvařené brambory a snědli je. Nejlepším způsobem, jak brambory zmrazit, je předvařit je. Očistěte a nakrájejte je tak, jak jste zvyklí. Poté je vařte, až trochu změknou (ne úplně) – trvá to 8 až 15 minut. Poté ponořte brambory do misky s ledovou vodou a vaření zastavte. Jakmile budou mít pokojovou teplotu, můžete je rozložit na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte je zmrazit a poté je můžete sesypat do jednoho sáčku. Díky tomu se v mrazáku neslepí.

Příprava předvařených brambor

Jakmile budete své brambory potřebovat, jednoduše je dovařte – nebo dosmažte, pokud jste se rozhodli připravit si hranolky.

Zdroj: https://food52.com/blog/26039-can-you-freeze-potatoes

Foto: Pixabay