Je ghí zdravější než máslo? V čem se tyto dva liší

Ghee

Ghí nebo také ghee je varianta přepuštěného másla, které je dnes již velice dobře dostupné v obchodech. Oblíbené bylo zejména na Středním východě a v Indii, odkud se rozšířilo do celého světa. Ghí se připravuje pozvolným ohříváním másla z kravského mléka, které vede k odpaření vody. Výsledkem je mléčná sušina. Pevné látky se v případě potřeby scedí. Ghí je tedy v podstatě pouze přečištěný tekutý tuk. Vzhledem k tomu, že se chí připravuje při nižší teplotě, zachovává si více živin než klasické přepuštěné máslo.

Alternativa másla

Povědomí o tomto typu tuku vzrostla, a tak se řada lidí rozhodla používat ghí místo klasického másla. V jedné čajové lžičce ghí je obsaženo 42 kalorií a 5 g tuků. Ghí je zdrojem vitamínů A, C, D, E a K. Vitamíny E a C patří mezi velmi silné antioxidanty. O nich se věří, že jsou schopny snižovat pravděpodobnost vzniku nejrůznějších chorob, jako je rakovina, artritida či šedý zákal. Vitamín E může snížit také riziko vzniku srdečních onemocnění.

Máslo

Foto: Pixabay

Zdravý tuk

Ghí považujeme za zdravé tuky. Konzumovat bychom je neměli neomezeně, nicméně určité množství tuků je vždy zapotřebí. Vždyť vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné v tucích. Je dobré nahradit nezdravé tuky těmi zdravými. Ghí se může pochlubit protizánětlivými účinky, což je důvod proč se používá k ajurvédské medicíně k léčbě popálenin a otoků. Ghí je bohaté na tuky, které patří mezi zdravé mastné kyseliny – a ty mohou podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Může pomoci snížit hladinu „špatného“ cholesterolu. Ghí je vhodné také pro lidi s citlivostí na laktózu, protože vzniká odstraněním mléčné sušiny.

Ghí vs. máslo

Kromě již zmíněného se ghí od másla liší také tím, že má delší trvanlivost. To znamená, že nežlukne a můžeme je skladovat i při pokojové teplotě, a to po dobu až tří měsíců. V lednici vydrží ghí klidně i rok, aniž by tím utrpěla jeho kvalita. Díky absenci mléčných bílkovin je ghí vhodnější k tepelné úpravě.

Zdroje info:

https://aktin.cz/ghi-vs-maslo-ktery-tuk-je-pro-nas-lepsi
https://www.webmd.com/diet/ghee-good-for-you

Foto: Freepik