Jak zmrazit ovoce na zimu aby z něj nezůstala jen nevábná kyselá hmota

Rádi byste se pro období zimy zásobili cennými vitamíny, ale netušíte, jak na to? Nevadí. Máme pro vás skvělé tipy na mražené ovoce s cukrem. Poslouží jako lehký a rychlý dezert při každé příležitost a jeho příprava je opravdu rychlá a snadná.

Cukr má u zmrazeného ovoce svůj význam

Zmrazené ovoce má často překvapivě kyselou chuť, po roztátí se jemné bobule rozpadají a celkově působí nevábně. Cukr pomáhá zachovat chuť a barvu bobulí a samozřejmě i jejich tvar po rozmrazení. Skvěle se hodí pro jinak obtížně zpracovatelné plody jako jsou maliny, borůvky nebo třeba rybíz.

Možná to nevíte, ale cukr nemusí být tak zatracovanou potravinou, jak se o něm říká. Například mrazené ovoce účinně ochrání před ztrátou vitamínu C během jeho rozmrazování. Před zmrazením stačí jakékoliv ovoce jemně posypat mletým cukrem v množství asi sklenice cukru na litr ovoce. Vše jemně promíchejte (ideálně třepáním) a zamrazte.

mraz1

Pamatujte na to, že ovoce v cukru se nejlépe zmrazí při nižší teplotě, než je běžná teplota jeho skladování, tj. -32 ° C až -40 ° C. To je potřeba k tomu, aby se rovnoměrně zmrazilo. Po jednom až dvou dnech lze teplotu opět zvýšit na běžných -18 až -15 °C.

Jak zmrazit ovoce ve vlastní šťávě

Tento postup ocení zejména jahody, maliny a ostružiny. Stačí je dát do mělké krabičky, přesypat cukrem (cca 30 dkg cukru na 1 kg bobulí) a uložit do lednice po dobu 2-3 hodin, aby vznikla šťáva. Pak (bez uzavření nádoby, dejte je do mrazáku). Další den misku uzavřete, opatřete popisky opět uložte do mrazničky.

Zmrazené ovoce v sirupu

Bobule s tvrdší slupkou lze bez obav zmrazit v sirupu. Sladký sirup brání jeho rozpadu po rozmrazení. A jak na to? V litru vroucí vody rozpusťte 40 gramů cukru a zchlaďte. Můžete přidat citrónovou šťávu (brání zhnědnutí).Ovoce se sirupem nalijte do ploché misky a vložte do lednice na 6-8 hodin. Poté je postup stejný jako o mrazení ovoce ve vlastní šťávě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *