Jak správně využívat účinky česneku, abyste z nich vytěžili maximum? Lidé česnek často jen znehodnotí

Loupaný česnek

Špičkový kuchyňský česnek může být skutečným pokladem. Může být cenným a účinným antimikrobiálním, protiplísňovým a antivirovým prostředkem. Nejvíce nám prospívá ve svém přirozeném a čerstvém stavu, bez tepelné úpravy. I když je pravdou, že například v kvalitním guláši je fantastický!

Česnek nám může přinést tolik pro naše zdraví, a přitom je tak malý!

Potřebujete posílit svůj imunitní stav? Dejte si každý den stroužek česneku. Na chleba, do pomazánky nebo třeba na toast. Na základě výzkumu více než 41 000 žen ve věku 55 až 69 let se ukázalo, že ženy, které běžně konzumují česnek, mají o 35 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva.

Bojujete s neustálými záněty? Česnek vám výrazně uleví

Podle výsledků studie, která zkoumala působení česnekového oleje, se ukázalo, že působí protizánětlivě. Česnekový olej tedy přispěl ke snížení různých zánětlivých forem v kloubech a svalech. Organizace zabývající se vznikem a průběhem artritidy skutečně považuje olej za úspěšný při předcházení poškození chrupavek způsobených artritidou.

Česnek
Foto: Pixabay

Máte potíže s plísní nohou?

Mnoho lidí, například po návštěvě bazénu, má problémy s mykózou v oblasti nohou. Tento nepříjemný zdravotní problém však lze účinně zahnat. Nohy si potřete česnekovým odvarem nebo problémové oblasti potřete rozemletým česnekem a nechejte ho na čtvrt hodiny působit. Po uplynutí doby si pokožku dobře omyjte.

Opatrně s tepelnou úpravou česneku

Úprava vám udělá především dobře, když je potravina syrová. Právě v této podobě se z česneku uvolňuje užitečný alicin. Jeho aktivace trvá několik minut. Proto je nejlepší připravit si česnekovou pomazánku půl hodiny před jeho požitím. Při vaření česneku byste nikdy neměli překročit teplotu 60 stupňů Celsia. Vysoké teploty zničí prospěšný alicin, takže nezískáte jeho blahodárné účinky. To je často navíc důvod, proč je předepsáno přidávat ho do pokrmů až na závěr vaření. Tím se také zvýrazní jeho aroma a chuť. V ideálním případě by se měl česnek spotřebovávat každý den a v syrovém stavu.

Zdroje info: aazdravi.cz, noviny.cz

Náhledové foto: Pixabay