Instantní nudle jako skryté nebezpečí

Instantní nudle

Instantní nudle se zdají být skvělým vynálezem do dnešní uspěchané doby. Nemáte čas připravit si pořádnou polévku? Stačí sáhnout do spižírny a vytáhnout instantní nudlovou polévku. Zalijete vodou a máte hotovo! Instantní nudle asi ochutnal každý z nás. Příležitostná konzumace nemusí být škodlivá, pozor ale, pokud instantní nudle konzumujete pravidelně. Mohou být totiž zdraví nebezpečné.

Proč bychom je neměli jíst?

Existuje hned několik důvodů, proč se instantním nudlím vyhnout. Zkrátka a dobře, nejsou zdravé. Neobsahují žádné důležité živiny ani vitamíny, ba ani vlákninu. Jediné, co udělají, je to, že zaplní váš žaludek. Takže splní úkol, že už nebudete mít hlad. Do svého organismu s jejich konzumací ale dostanete také mnoho látek, kterým je radno se vyhnout.

Sodík

V první řadě musíme uvést právě velmi vysoké hodnoty sodíku, které instantní nudle skrývají. V jednom balení je obsaženo na 800 mg sodíku, což je polovina doporučeného denního množství. Další složky v nudlích, jako je guanylát sodný a inosinát sodný mají za úkol jediné: posílit chuť a aroma. Dělají tak to, že nám nudle chutnají, ačkoli jejich přínos pro naše tělo je nulový. Kombinací těchto složek zvyšujeme riziko vzniku hypertenze a srdečních chorob, ale také onemocnění ledvin.

Instantní nudle

Instantní nudle: Zdroj obrázku Pixabay.com

Glutamát sodný

Glutamát sodný má nepříjemnou vlastnost: zadržuje vodu v těle. To může mít za následek mnohá onemocnění: otoky a dokonce astma. Navíc instantní nudle ovlivňují schopnost těla vstřebávat živiny z jiných potravin. To znamená, že pokud si dáte instantní nudle a hodinu nebo dvě po nich i nějaké ovoce či zeleninu, vaše tělo nebude schopné plně absorbovat živiny v nich obsažené.

Propylenglykol a terc-butylhydrochinon

Propylenglykol je kapalina, která se používá také v tabákovém a nemrznoucím průmyslu. Ačkoli to zní nebezpečně, je tato látka hojně používána také v potravinářském průmyslu. V instantních nudlích je obsažena za účelem zachování struktury nudlí. Avšak tyto látky se hromadí v játrech, ledvinách a srdci a mohou způsobit nenávratné poškození těchto orgánů. Antioxidant terc-butylhydrochinon je obsažen, aby nudle zůstaly neporušené. Používá se ale také v parfumerii, při výrobě laků a pryskyřic. Přísady v něm obsažené mohou způsobit rakovinu.

Transmastné kyseliny

Dále instantní nudle obsahují transmastné kyseliny, které zvyšují riziko aterosklerózy a rakoviny. Pokud si dopřejete instantní nudle jako nouzovku jednou za čas, pak je to celkem v pořádku (i když pořád doporučujeme sáhnout po něčem jiném). Nicméně začlenění do každodenní stravy může znamenat velmi chatrné zdraví. Nejnebezpečnější je takový potravinářský výrobek pro děti, starší osoby a těhotné ženy. Vybírejte si své jídlo zodpovědně.

Instantní nudle: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com