Horkovzdušná fritéza: použijte ji místo smažení a můžete zhubnout!

Fritéza

Horkovzdušná fritéza je skvělý způsob, jak může snížit množství zkonzumovaného tuku. Jídlo si můžete připravit podobně, jako z klasické horkovzdušné trouby. Doba přípravy je ale kratší a navíc nemusíte čekat, až se vám trouba předehřejte. V horkovzdušné fritéze můžete připravit všechna jídla, které připravujete v klasické fritéze s minimálním obsahem  tuku. Toho si přidáte jen tolik, kolik chcete, nebo dokonce vůbec žádný!

Horkovzdušná fritéza a příprava hranolek

Hranolky jsou oblíbenou pochutinou, která má právě ten problém, že je plná tuku. Díky horkovzdušné fritéze tomu tak být nemusí. Na 500 g hranolek (batátů nebo třeba celeru) přidáte pouze 1 lžíci olivového oleje. Ten můžete v mističce smíchat s dalším kořením, například s 1 lžičkou mleté sladké (či pálivé) papriky, ½ lžičky granulovaného česneku a se solí a pepřem. Pečeme na 200 °C asi 15 minut. Pokud po této době není produkt upečený, přidejte ještě 5 minut.

Batáty

Foto: Pexels

Zeleninové závitky z horkovzdušné fritézy

Připravte si velkou mísu, ve které smícháte zeleninu nakrájenou na tenké nudličky: 1 hrnek bílého zelí, 1 mrkev, ½ červené papriky, ½ hrnku fazolových klíčků. V malé mističce smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci sezamového oleje a 1 lžičku strouhaného zázvoru. Tuto zálivku přelijeme přes zeleninu a důkladně promícháme. Dále budeme potřebovat 8 ks rýžových papírů. Postupně je budete odebírat a zpracovávat: rýžový papír spaříme v horké vodě, přidáme lžíci až dvě zeleninové náplně a zarolujeme.  Okraje utěsníme směsí kukuřičného škrobu a vody (smíchané v poměru 1:2). Když máme hotové všechny závitky, naskládáme je do fritézy a lehce postříkáme olejem. Pečeme na 190 °C asi 8 minut, v polovině pečení otočíme.

Jablečné chipsy

Tento recept je možné použít také pro jiné ovoce nebo třeba zeleninu, jako je červená řepa či dokonce klasické brambory. Stačí je nakrájet na co nejmenší plátky a obalit v dochucovací směsi. V případě jablek použijeme krystalový cukr a skořici smíchané ve stejném poměru. Na dvě jablka by mělo stačit 1 lžička skořice a 1 lžička cukru. Naskládáme je v jedné vrstvě do trouby a pečeme na 190 °C asi 10 minut. Měly by být krásně křupavé.

Zdroje info:

https://www.tasteofhome.com/collection/air-fryer-recipes/

https://www.healthshots.com/healthy-eating/recipes/healthy-air-fryer-recipes-for-weight-loss/

Foto: Pexels