Glutaman sodný: proč bychom se mu měli raději vyhnout

Polévka

Glutaman sodný patří k „éčkům“, kterých bychom se měli obávat. I když dodává celé spoustě pokrmů lepší chuť, je velmi škodlivý. Výrobky, které jej obsahují, jsou obvykle označena jako „chuť identická s přírodní“. Ve složení můžeme tuto látku najít také pod označením E621 a E631, nebo také jako glutamát sodný, v zahraničí se pak označuje jako MSG. Jedná se o umělou potravinářskou přísadu, která je jednou z nejhorších vůbec. Dokáže totiž negativně ovlivnit celou škálu zdravotních stavů našeho těla.

Kde se vzal glutaman sodný?

Ačkoli se v čínských pokrmech objevoval celá desetiletí, poprvé byl popsán jako nebezpečný v roce 1968. Doktor Ho Man Kwok se snažil zjistit, proč mají lidé po konzumace asijských jídel negativní reakce, jako je pocení, úzkost, závratě, bušení srdce a bolesti hlavy. Jejich soubor je nazýván jako syndrom čínské restaurace. Na vině může být právě velké množství glutamanu sodného, ale také další nezvyklé přísady, které se v naší kuchyni běžně nepoužívají (houby, bylinky, ořechy).

Glutaman

Foto: Pixabay

Proč je glutaman tak nebezpečný?

Jídlo s tímto tichým zabijákem nám velmi chutná. Vystavujeme se ale mnohým zdravotním neduhům. Glutaman sodný může způsobit poškození hypotalamu v období kojení a následný rozvoj obezity. Taktéž ničí nervové buňky a může způsobit cukrovku. Glutaman je také spojován s bolestmi hlavy, i když existuje několik studií, které toto tvrzení vyvrací. Glutaman může být původcem takových chorob, jako je autismus, Alzheimerova choroba, hyperaktivita, způsobit ale může také poruchy pozornosti nebo agresivitu. Narušuje sítnici oka a způsobuje zelený zákal. V neposlední řadě způsobuje také žaludeční vředy.

Proč se přidává do potravin?

Navzdory tomu, kolik nepříjemných zdravotních obtíží může způsobit, jej stále najdete v celé řadě potravin. Podle americké FDA i Evropské unie je glutaman sodný bezpečný pro zdraví. Tyto organizace ale zároveň uvádí, že bychom neměli konzumovat více než 3 g glutamanu sodného bez vody. K typickém pokrmu je obsaženo asi 0,5 g této látky. Smrtelná dávka byla testována na zvířatech a činí 18 g E 621 na kilogram tělesné hmotnosti.

Může způsobit alergie?

Někteří lidé hlásí zvýšenou přecitlivělost na glutaman sodný. Nicméně symptomy nebyly natolik závažné, aby dokázaly ohrozit zdraví a život člověka. Glutaman sodný mohou konzumovat i osoby, které trpí celiakií, protože neobsahuje lepek.

Kde se glutaman sodný používá?

Odpověď je poměrně jednoduchá: všude. V malém množství se přirozeně vyskytuje v některých potravinách (rajčata, houby, parmezán). Jeho obrovské množství se pak nachází ve vysoce zpracovaných potravinách (zejména v čínských instantních nudlích). Může jít o hotové omáčky a polévky, pokrmy z konzerv a zavařovacích sklenic, ale také v koření, chipsech nebo třeba v paštikách.

Zdroje info:

https://www.celostnimedicina.cz/tichy-zabijak-e621-glutaman-sodny.htm

https://dietetycy.org.pl/e621-glutaminian-sodu/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952072/

Foto: Pixabay