Moruše

Dozrávají moruše: Superpotravina, již uznávali už ve starověké Číně

Víte, jaké staré odrůdy dřevin se skvělými plody měly na zahradě už naše babičky? Ano, máte pravdu, mimo jiné se jednalo také o moruše. Historie moruší ale sahají mnohem hlouběji než do dob našich babiček! Pěstování v Číně má již více než 5 000 let starou historii. Možná vám samotný název moruše třeba z hodin dějepisu připomíná bource morušového, z jehož kukel vyráběli v Číně hedvábí. Ano, je tomu tak, právě on se totiž listy morušovníku živil. Mimo jiné jsou stromy moruše typické i skvělou regenerací. Dřevo obsahuje latexové látky, a tak mohou být zregenerovány i poměrně velké rány. A plody? Naprosto skvělé v mnoha ohledech…

Ostružiny rostoucí na stromě

Ano, plody moruše skutečně připomínají ostružiny. Tedy alespoň tvarem. Rostou ovšem v mnoha druzích na stromech. Setkat se lze s moruší bílou, červenou, či černou. Plody moruše obsahují spousty skvělých látek, jsou měkké a hodně šťavnaté. Zavařují se, suší se a konzumují v mnoha podobách. Co tedy vlastně obsahují?

Bílé moruše

Bílé moruše: Zdroj obrázku Pixabay.com

Skvělá svačinka pro fyzicky i psychicky pracující

Plody moruše obsahují spousty pro lidské tělo velmi důležitých látek. Jedná se především o:

  • vitamíny C a K,
  • draslík,
  • hořčík,
  • vápník
  • a stopové prvky.

V jednom ale moruše vynikají. Obsahují neskutečnou porci železa. Jen 100 gramů sušených moruší obsahuje neuvěřitelných 96,4 % celkové denní dávky. Podobným obsahem se vyznačuje snad jen hovězí maso. Vegetariáni a vegani si moruše jako zdroj hodně oblíbili. Vynikající jsou tyto plody pro sportovce. Obsahují totiž dostatek přírodního cukru schopného dodat energii. Mimo jiné v moruších najdete i spoustu vlákniny a bílkovin. Obsahují také skvělý antioxidant resveratrol mající silné regenerační účinky. Vynikající je i manolin zpomalující vstřebávání sacharidů.

Moruše

Moruše: Zdroj obrázku Pixabay.com

Jaké má moruše pozitivní účinky

Už ve starověké Číně se moruše používaly k léčivým procesům. Jejich konzumace zvyšovala energii a odstraňovala slabost či chudokrevnost. Údajně moruše pomáhají i proti předčasnému šedivění vlasů a stresu. Jsou vynikající i z hlediska podpory funkce ledvin a krevního oběhu. Jinak se často používají také listy moruše bílé. V Japonsku byly považovány za lék na cukrovku. Výborný je třeba čaj z drcených listů. Aktuálně čas moruší nastal, tak stojí za to nějakou slupnout, případně si natrhat a uchovat.

Pixabay

Sušené moruše: Zdroj obrázku Pixabay.com

Moruše: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *