Datle jsou sladké a zralé. Dopřejte si je nejenom na Vánoce

Datle

Sušené datle si kupuje obvykle v období Vánoc. Jsou sladké, mají nízký obsah tuků a bílkovin. Bohužel obsahují cukru opravdu hodně, především fruktózu a glukózu. Proto bychom si jejich snědené množství měli kontrolovat. Obsahují vitamíny a minerály, ale žádný lepek. Mohou být též zdrojem vlákniny, fenolických látek (antiseptické a dezinfekční účinky) a antioxidantů (neutralizace volných radikálů v těle). Jaké jsou jejich zdravotní účinky?

Datle obsahují hodně cukru

Pokud si hlídáte váhu, měli byste vědět, že datle jsou poměrně kalorické a obsahují velkou spoustu cukru. Měli bychom je považovat za sladidlo, takže denně bychom neměli zkonzumovat více než 2 až 3 plody. V datlích jsou obsaženy vitamíny skupiny B, vitamín K, ale také vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a mangan. Na rozdíl od jiných druhů sladidel jsou skvělým zdrojem energie. Můžete si z nich vyrobit i datlový sirup.

Datle

Foto: Pexels

Datle jako prevence před nemocemi

Vzhledem k obsahu antioxidantů mohou datle předcházet natolik nebezpečným nemocem, jako jsou cukrovka nebo rakovina. Antioxidanty chrání buňky před oxidačním poškozením a před radikály. Radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou v těle vyvolat nežádoucí reakce a vést k zánětům a onemocněním.

Datle jako zdroj vlákniny

Vláknina je velmi důležitá pro lidské zdraví, zejména v oblasti trávení. Ne každý jí, bohužel, přijímá potřebné množství. Datle se mohou stát dobrým zdrojem vlákniny – ve třech kusech je asi 18 % doporučeného denního množství. Vláknina zpomaluje trávení, takže se cítíme déle sytí, dále reguluje hladinu cukru v krvi (pomalým trávením nedochází k náhlému vychýlení hladiny cukru v krvi), zabraňuje zácpě i průjmu a podporuje pravidelné vyprazdňování v dostatečném objemu (působí jako „kartáč“ střev).

Datle pro zdraví kostí, pokožky i vlasů

Vzhledem k obsahu fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku mohou datle prospět také proti osteoporóze (slabé a lámavé kosti). Vitamíny C a D vedou k pružnější pokožce a navíc zvyšují produkci kolagenu. Kolagen je důležitý pro zdravě a mladě vypadající pokožku, ale také pro krásné vlasy a nehty. Protože obsahují železo, vedou k lepšímu prokrvení pokožky hlavy, tím přispívají k rychlejšímu růstu vlasů.

Zdravé srdce díky datlím

Datle obsahují draslík, což je prvek, který je důležitý zejména pro kardiovaskulární zdraví. Snižuje riziko mrtvice a dalších srdečních problémů. Taktéž snižuje LDL („špatný“) cholesterol.

Datle na chudokrevnost

Anémie čili chudokrevnost nastává obvykle tehdy, když tělo nemá dostatečný příjem železa. Datle mohou být jeho chutným zdrojem rostlinného původu. Kromě toho mohou datle zlepšit vstřebávání železa.

Zdroje info:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019638/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6394164/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927593/

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/6/1231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/

https://www.practo.com/healthfeed/7-health-benefits-of-dates-45172/post

Foto: Pexels