Cukr nebo sladidla? Méně kalorií vs. možná zdravotní rizika

Cukr

Asi nejlepší možností by pro nás bylo vyhýbat se cukru i umělým sladidlům, protože obě mají určitá rizika pro lidský organismus. Srovnáváme-li cukr a sladidla, pak nám jako jasný poražený vychází právě sladidla. Ta, která jsou nízkokalorická, a používají je cukrovkáři. Toto zjištění může být pro mnohé překvapující. V čem spočívá nebezpeční umělých sladidel?

Nižší množství kalorií než cukr

Jedním z nejčastějších důvodů, proč zdraví lidé (bez cukrovky) sáhnou po umělých sladidlech, je právě několikanásobně nižší množství kalorií. Cukr obsahuje až pětkrát více kalorií, než umělá sladidla! Nejznámějšími sladidly jsou sukralóza, aspartam či sacharin. Také cukerné alkoholy, jako je xylitol, erythrytol a další jsou nebezpečné z toho důvodu, že je fermentován střevními bakteriemi. A to uvolňuje plyn a způsobuje zažívací obtíže, jako křeče, nadýmání, plynatost, bolesti břicha či nafouklé břicho.

Sladidla

Foto: Pexels

Cukr nemá co nabídnout

Ze zdravotního hlediska náš organismus cukr jako takový vůbec nepotřebuje. Může být rychlým ale krátkodobým zdrojem energie. Nepřináší ale žádné živiny, žádné vitamíny a ani žádné bílkoviny. Po jeho konzumaci můžeme mít dobrou náladu, protože dochází k uvolnění hormonu dopaminu. To je důvod, proč jsme na něm tak závislý a chceme jej. Protože sladidla mohou být několikanásobně sladší než cukr, dochází k nadměrnému uvolňování dopaminu. To nepříznivě ovlivňuje funkci našeho nervového systému.

Žádný pocit viny

Spousta lidí si myslí, že když je v umělých sladidlech obsaženo tak málo cukru, můžete si jich dopřát velké množství. Ale to je chyba. Čím více umělých sladidel sníte, tím více jich chcete mít. A když si to navíc odůvodníte nízkým obsahem kalorií, myslíte si, že děláte zdravější volbu. Není tomu tak. Mezi nežádoucí účinky vysoké konzumace umělých sladidel stojí riziko obezity, vysokého krevního tlaku, cukrovky, srdečních chorob či metabolického syndromu. Zatím se neprokázalo spojení mezi rakovinou a umělými sladidly.

Čím méně, tím lépe

Sacharidy naše tělo potřebuje k různým procesům v těle. Slouží zejména jako palivo, prvotní zdroj energie. Měli bychom je ale konzumovat v mírném množství a dávat přednost přírodním cukrům, nad těmi umělými. Přírodní cukry jsou obsaženy v ovoci. Ty mohou mít sice více kalorií, ale k jejich trávení dochází pomaleji, než v případě umělých sladidel. To znamená, že máte delší pocit sytosti. Dobrými přírodními cukry, která nemají vedlejší účinky, jako umělá sladidla jsou stévie, kokosový cukr, med, javorový sirup, melasa.

Zdroje info:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/facts-about-sugar-and-sugar-substitutes

https://health.clevelandclinic.org/whats-worse-sugar-or-artificial-sweetener/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35324894/

theguardian.com/society/2022/sep/07/artificial-sweeteners-linked-to-increased-risk-of-heart-disease-study-finds

Foto: Pexels