Co s okurkami letos? Sezóna vrcholí

Okurková polévka

Okurky jsou úžasnou potravinou, protože z velké většiny jsou tvořeny vodou (až 96 %). Obsahují vitamíny, minerály a další prospěšné látky. V létě mohou posloužit jako zdroj hydratace organismu. Odvádí přebytečnou vodu z těla, pročež se hodí, když držíte dietu. Zlepšují trávicí systém, například svým obsahem vlákniny. Většina prospěšných složek se nachází ve slupce, což je důvod, proč bychom okurky v žádném případě neměli loupat!

Okurkový salát s melounem

Troubu rozpalte na 180 °C. Připravte si velkou hrst nepražených a nesolených pistácií, které rozprostřete na plech s pečícím papírem. Pečte asi 8 minut do zlatova. Po vychlazení odeberte asi 2 lžíce pečených pistácií a nasekejte je na drobno.  Tyto nasekané pistácie smíchejte s polovinou chilli papričky, 2 lžícemi vinného octa a 1 lžičkou medu. Pokud máte okurku hadovku, použijte 1 kus, v případě malých okurek nakládaček použijte tak 4 až 5 kusů. Nakrájejte je podélně na co nejtenčí plátky. ¼ žlutého melounu Cantaloupe nakrájejte také na tenké plátky a spolu s okurkou dejte do mísy. Vmíchejte rozdrobenou fetu (150 g), celé kešu ořechy a ½ šálku bazalkových listů a pořádně promíchejte. Těsně před podáváním osolte a opepřete a přelijte připraveným medovým dresinkem.

Okurka

Foto: Pixabay

Okurkový nápoj s ginem

Pokud do jakéhokoli nápoje přidáte okurku, získáte osvěžující letní drink. Budete potřebovat celkem 1 hadovku. Podélně ji rozpulte a škrabkou vytvořte dlouhé tenké pásy – stačí 4 ks. Zbytek okurky nakrájejte na malé kousíčky. Dlouhé pásy zamotejte a dejte do dvou sklenic o objemu cca 250 ml. Z 1 limetky škrabkou seškrábněte dva pěticentimetrové kousky a do každé sklenice dejte jeden kousek. Měla by to být bio limetka (nebo dobře omytá). Poté dejte do shakeru 2 lžičky cukru, 120 ml ginu, 30 ml limetkové šťávy a pořádně protřepejte. Směs rozdělte do dvou sklenic a do každé přidejte ještě 2 kolečka citronu. Dolijte sodou a podávejte.

Kořeněné okurky

Tyto okurky se skvěle hodí k letnímu grilování. V míse si smíchejte ¼ šálku bílého vinného octa, 1 lžičku cukru, ¾ lžičky chilli vloček a 2 lžičky soli. Pořádně promíchejte, aby se sůl a cukr rozpustily. Do této směsi přidejte 2 okurky hadovky, nakrájené na tenké špalíčky. Dejte do lednice alespoň na hodinu – ideální doba je ale 6 hodin. Před podáváním přidejte 2 lžíce nasekaného kopru a 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy. Podle chuti můžete osolit.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/cucumber-recipes

Foto: Pixabay