Cizrna v hlavní roli aneb škvarková pomazánka bez škvarek

Ani všežravý člověk nemá pokaždé chuť na maso a rád si dá nějaké to jídlo, kterým by nepohrdl nikdo z vegetariánů. Luštěniny obecně patří mezi výživné a zdravé potraviny, které by v našem jídelníčku chybět neměly. Znáte třeba cizrnu neboli římský hrách?

Bezlepková cizrna vhodná i pro osoby trpící celiakií

Cizrna je oblíbenou luštěninou zejména v oblasti Středozemního moře, Blízkého a Dálného východu, kde se také pěstuje. Připravuje se z ní typický zdejší pokrm – falafel, což jsou smažené cizrnové kuličky ochucené kořením. V našich končinách se také tato luštěnina dostává čím dál více do povědomí kuchařek a kuchařů, a to hlavně díky obsahu zdraví prospěšných látek.

Foto: Pixabay

Cizrna je bohatá na plnohodnotné bílkoviny (esenciální aminokyselina lyzin), sacharidy (zejména škrob) a vlákninu. Najdeme v ní vápník, železo (toho obsahuje dokonce 3x více než maso), vitamíny B15, B2 a B6 i kyselinu listovou. Tak jako ostatní luštěniny i cizrnu je třeba před vařením namáčet, abychom eliminovali případné nepříjemné nadýmání. Cizrna jako luštěnina neobsahující lepek je vhodná pro osoby, které trpí celiakií, můžeme ji směle dávat dětem již od jednoho roku a konzumovat ji mohou i těhotné ženy.

Falešná škvarková pomazánka z cizrny

Co takhle si z cizrny připravit škvarkovou pomazánku bez škvarek? Je zdravější a na první pohled od té pravé k nerozeznání.

Co budeme potřebovat

  • 250 g uvařené cizrny
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka dle chuti
  • 3 lžíce řepkového oleje

Postup přípravy

  1. Cizrnu si namočíme na noc do studené vody. Na druhý den vodu slijeme a cizrnu do měkka uvaříme.
  2. Pak cizrnu rozmixujeme v mixéru.
  3. Zatímco se cizrna vaří, na pánvi si na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Nejlépe dozlatova. Pak přidáme i utřený česnek, sůl a pepř.
  4. Rozmixovanou cizrnu dáme do misky, k ní přidáme orestovanou směs.
  5. Dochutíme majoránkou a hořčicí.
  6. Podáváme na čerstvém pečivu.

Místo doma vařené cizrny je možné použít i cizrnu v nálevu, tu již ovšem nevaříme.

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.