Čištění kávovaru nepodceňujte – může mít nepříznivý dopad na vaše zdraví

Také čistíte svůj kávovar jen občas, případně se omezujete jen na důkladné vysypání páky? Pak děláte velkou chybu. Neustále přepalovaná zrníčka kávy se totiž mohou stát zdrojem potenciálně rakovinotvorných látek. A navíc – taková káva nechutná příliš dobře.

Jestliže dovolíte, aby se ve vašem kávovaru usazovala stará káva, tak si dobrovolně při každém jeho použití louhujete tzv. druháka. Nepříliš příjemná představa, že? Poradíme vám, jak často a čím kávovar čistit.

Použijte detergent a zaměřte se na tři místa

Tím nejkritičtějším bodem je hlava kávovaru. Právě tady se káva tepelně připravuje a je-li v provozu, neudržíte na ní ruku. Zbylá zrníčka kávy tu však zůstávají a přepalují se znovu a znovu. Použijete záslepku, nasypte do ní lžičku detergentu, přiložte a postupně pouštějte vodu tak dlouho, dokud nebude ta odtékající zcela čistá.

Ihned potom vezměte do ruky kartáček s příslušenstvím a zaměřte se na těsnění kávovaru. I tady totiž zbytky kávy ulpívají. A co s pákami? Usnadněte si proces tak, jak to jen jde, jednoduše tím, že je ponoříte do vody s detergentem. Stačí dvacet minut a budou zase jako nové. A jaký zvolit poměr? Na jeden litr teplé, ale nikoli horké vody budete potřebovat dvě lžičky detergentu.

Měli byste vědět: Chromové ani nerezové páky takto nikdy nečistěte. Ponoření do vody by mohlo spustit korozivní proces. Nezbude vám tedy, než je vyčistit ručně.

Jak často bychom měli čistit kávovar?

Pro kavárenské provozy se uvádí interval 100 káv – nejpozději po této době tedy musí proběhnout očista. V domácích podmínkách je však toto pravidla často nepoužitelné. Káva se totiž kazí, takže pokud si připravujete jedno kafe denně, dostali byste se k čištění až po třech měsících, a to je rozhodně pozdě. Ale jednou za měsíc bude tak akorát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *