Čím lze nahradit cukr v kuchyni aneb zdravé mlsání pro dobrou náladu

Když si budete pozorně číst obsah ingrediencí průmyslově vyráběných potravin, zjistíte, že bez cukru se neobejde snad ani šunka. Někteří výživoví poradci a lékaři bijí na poplach, že cukru se u nás spotřebuje nebývalé množství a že to není vůbec zdravé. Kde je pravda? A je opravdu nutné se cukru vyhýbat jako čert kříži?

Co je to cukr a jaký vliv má na zdraví člověka

Podle chemického složení je cukr disacharid. Je tvořený dvěma cukernými jednotkami, tedy monosacharidy, jež navzájem propojuje glykosidická vazba. Vyrábí se z cukrové třtiny nebo z cukrové řepy rafinací. Cukr neobsahuje žádné další živiny, má vysoký obsah energie a je dobře stravitelný. Ze zdravotního hlediska cukr přispívá ke vzniku obezity i zubních kazů. Zároveň zrychluje stárnutí, protože za přítomnosti v proteinů v organismu podporuje vznik konečných produktů pokročilé glykace.

Těmito produkty jsou bílkoviny nebo lipidy, jež se působením cukrů stávají glykovanými. Pak ale mají negativní vliv na zdraví a mohou zhoršit i mnohá degenerativní onemocnění, jako je cukrovka, ateroskleróza, Alzheimerova choroba či chronické selhání ledvin. Současně jsou tyto produkty přímo odpovědné za předčasné stárnutí kůže, protože způsobují vrásky a tuhnutí buněk. V důsledku působení konečných produktů se zvyšuje poškození tkání volnými radikály.

Všeho s mírou

Vysvětlili jsme si, jak působí konzumace cukru na organismus. Pokud vám z toho vstaly vlasy na hlavě, tak se můžete učesat a pokračovat ve čtení. Je totiž třeba říct, že cukr naše tělo potřebuje jako zdroj energie. Ale není nutné ho získávat jen ve formě rafinovaného cukru, vyrobeného z cukrové řepy nebo třtiny. Cukr je totiž také i v zelenině, v ovoci, v cereáliích, v pečivu a v dalších potravinách. Rafinovaný cukr je potravinou návykovou. Z toho pramení, že její množství lze snižovat. Stačí se naučit pít hořkou černou kávu nebo čaj. Je to otázka zvyku, kdy chuťové buňky přivyknou nové chuti.

Není lepší variantou si kávu osladit umělými sladidly, protože některá z nich nejsou bez zdravotních rizik. Rozhodně je třeba dodržovat doporučené maximální množství za den. Aspartam může stát za bolestmi hlavy, sacharin se nedoporučuje těhotným ženám a dětem. Kromě toho umělá sladidla vedou k většímu příjmu potravy, protože organismu se dostává méně energie.

Sladit lze i banánem. Foto: Pixabay

Čím tedy sladit

Když to s rafinovaným cukrem nebudete přehánět, pak není důvod se ho zcela vzdát, nejste-li tedy diabetikem. Můžete ale vyzkoušet si upéct buchtu slazenou jen rozmačkaným banánem, datlemi nebo některým ze sirupů – datlový, z agáve, javorový, rýžový, ovesný, ječný. Stačí zajít do obchodu se zdravou výživou. A na internetu najdete celou řadu receptů na zdravé mlsání. I v knihkupectví narazíte na kuchařky s fit recepty. Ale pozor – ani v tomto případě nic nepřehánějte. Sirupy mají vysoký obsah fruktózy, která zatěžuje játra a přispívá ke vzniku srdečně-cévních nemocí.

Zdroj: http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=print&sid=169, https://pikant.cz/zdravi/147-pravda-o-cukru-jeho-nahradach-i-prirodnich-sladidlech.html

Cukrová řepa. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.