Bazalka

Bazalka a její léčivé účinky: obyčejně neobyčejná bylinka

Bazalka je jedna z nejznámějších bylinek u nás. Je oblíbená zejména jako doplněk k rajčatům a mozzarelle. Pomalu ale jistě ji začínáme používat čím dál víc. A to je dobře, protože má dobrý nutriční profil a přináší celou řadu příznivých účinků na naše zdraví. Používáme ji jako bylinku i koření. Druhů bazalky je spousta, mohou se lišit nejen barvou a tvarem listů, ale také vůní. Obvykle používáme bazalku pravou (Ocimum basilicum).

Nutriční obsah bazalky

Bazalka má velmi dobrou nutriční hodnotu. Protože koření a bylinky jsou pouze doplňkem jídla, nejsou důležitým zdrojem živin. Obsahuje bílkoviny (16,3 %), tuky (4,7 %), vlákninu (12,6 %) a škrob (17,1 %). V bazalce je asi 0,5-2,5 % éterického olej, v jehož složení lze rozlišit cineol, linalool, kafr, eugenol, třísloviny, flavonoidy a saponiny. Obsahuje také určitá množství vitamínů – C, E a běžné, stejně jako karotenoidové pigmenty, provitamin A, chlorofyl a minerály, zejména vápník, draslík, železo, sodík a fosfor.

Bazalka

Bazalka: Zdroj obrázku Pixabay.com

Vlastnosti bazalky

Esenciální olej i extrakty získané z bazalky se vyznačují širokými antibakteriálními, antivirovými, antifungálními a antiparazitickými vlastnostmi. Mají protizánětlivé, antispasmodické a cholagogové vlastnosti. Kromě toho má bazalka vlastnosti, které zmírňují migrénové bolesti hlavy, neuralgii a revmatické bolesti. Působí stimulačně a posiluje při psychické a fyzické únavě.

Pro ledviny i paměť

Má antitusické vlastnosti, uklidňuje a zlepšuje funkci ledvin. Výzkum ukazuje, že použití bazalkového éterického oleje zlepšuje koncentraci, paměť a má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Složky obsažené v éterickém oleji získaném z bazalky se vyznačují řadou biologických aktivit. Linalool, který je dominantní sloučeninou v evropských odrůdách bazalky, vykazuje protizánětlivé, antimikrobiální a uklidňující vlastnosti. Eugenol má chemopreventivní účinek a cineol má protizánětlivé, analgetické a srdeční účinky.

Bazalka a chuť k jídlu

Bazalka stimuluje chuť k jídlu. Účinné látky v něm obsažené zvyšují sekreci slin, žaludečních, pankreatických a střevních šťáv a žluči, což usnadňuje a urychluje trávení. Bazalku lze také použít proti nadýmání.

Bazalka: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *