Banán může pomoci v řadě problémů: není ale pro každého

Banány

Banány jsou oblíbeným ovocem, které se může pochlubit svou jedinečnou chutí. Je to ovoce, které si můžeme vzít na cesty, protože je před konzumací nemusíme omývat. Avšak i slupky od banánů mohou mít různá využití – například v zahradě, nebo jako hnojivo na orchideje či jiné pokojové rostliny. Obsahuje spoustu prospěšných vitamínů a minerálů, pro které bychom je měli konzumovat alespoň jednou denně. Existuje ale skupina lidí, pro kterou by konzumace banánu měla být omezená.

Jak využít banány?

Banány si nejčastěji dopřáváme jen tak. Můžeme si z nich připravit ale různé ovocné koktejly či dezerty, míchat je s jiným ovocem či dokonce zeleninou (například na přípravu smoothie). Skvělá je sladká pomazánka, připravená z banánu, dobře zralého avokáda a kvalitního kakaa. Tato pomazánka je zdravá a hodí se na palačinky, rohlík nebo třeba vafle. Z přezrálých banánů, které už nechcete konzumovat syrové, můžete připravit různé druhy sladkého pečiva nebo například zmrzliny.

Banán

Foto: Pixabay

Banány podporují trávení

Banány mají antibakteriální vlastnosti a obsahují velkém množství vlákniny, proto je můžeme denně konzumovat na podporu trávení. Pravidelně by je měli užívat i lidé, kteří mají citlivý trávicí systém, sklony k zánětům sliznic nebo žaludečním vředům. Ideální je dát si jeden banán za den. Pomáhá ochránit sliznice vašeho žaludku před trávicími šťávami a také odstraňuje plynatost.

Banány proti vysokému krevnímu tlaku

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, dopřejte si denně jeden banán. Tajemství je totiž skryté v obsahu draslíku – banán je jedním z nejbohatších zdrojů tohoto prvku. A draslík snižuje krevní tlak. Vhodný je nejen pro lidi, ale také pro rostliny. Obsažený je také v banánových slupkách, které se krájí, suší, namáčí a používají na rostliny – buď sušené namelou na prášek a přidají k rostlinám (pokojovým i zahradním), nebo do vylouhované vody z banánů namočí na půl hodiny orchideje či tuto vodu použijeme jako zálivku na různé druhy rostlin. Někteří dokonce zakopávají celou slupku do půdy – to ale často končí hnilobou.

Banány nejsou pro každého

Banány jsou sice zdravé, ale rozhodně nejsou pro každého. Mají vysoký glykemický index – podle stupně zralosti mohou dosáhnout hodnoty až 70 (čím zralejší, tím vyšší hodnota glykemického indexu). Proto se nehodí pro diabetiky nebo lidi, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi. Také lidé, kteří se snaží hubnout, by měli konzumaci tohoto ovoce omezit. Je totiž dost kalorické.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-banan-komu-sluzy-a-kto-powinien-unikac,nId,5655283

Foto: Pixabay