S těmito potravinami nikdy nekombinujte vejce
Vejce jsou zdravou součástí našeho jídelníčku. Tytam jsou milné názory o jejich škodlivosti, protože zvyšují cholesterol v krvi. Naopak jsou zdravým zdrojem bílkovin, aminokyselin a vitamínů skupiny A a B. Jelikož vejce obsahují minimum sacharidů, jsou skvělou volbou při redukčních dietách. V případě jejich konzumace ovšem volte vhodnou kombinaci s jinými potravinami. Ne všechny jsou totiž žádoucí a mohou náš organismus zatížit.
Vzdejte se pravé anglické snídaně
Sice se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a měla by být tedy vydatná. Vyvarujte se ale konzumace klasické snídaně po anglicku. Ta zahrnuje smažená vejce, slaninu, fazole a párky. Tyto dobroty si většinou dopřáváme na dovolené v rámci tzv. švédských stolů. Pokud nejste na takovou nálož kalorií zvyklí, může vám vydatná snídaně způsobit nepříjemné zažívací potíže. Zmíněné potraviny jsou navíc bohaté na bílkoviny a tuky. To je sice rychlý přísun energie, který velmi rychle vyprchá a díky tomu se pak budeme cítit unavenější.
Nekombinujte čaj a vejce
Vejce v různých podobách si v mnohých případech dopřáváme ke snídani, k níž patří samozřejmě i čaj. Tato kombinace ovšem není příliš vhodná, protože může způsobit zácpu a křeče břicha. U vyvážené snídaně s vejci se vyvarujte konzumace sójového mléka, které obsahuje trypsin. Ten totiž snižuje výživovou hodnotu vajec.
Foto: Pixabay
Další nevhodné kombinace potravin s vejci
Velmi nebezpečná může být kombinace vajec s cukrem při vysokých teplotách. Nejedná se sice o častý případ, ale v tomto případě může dojít ke glykolýze, která ničí aminokyseliny ve vejcích. Takováto kombinace může v extrémním případě vést až ke změnám srážlivosti krve a vzniku trombózy. Nepříjemné zažívací problémy nám způsobí například kombinace vajec a králičího masa, mléka nebo sýrů. Vejce konzumujte vždy přiměřeně uvařená.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/
Náhledové foto: Pixabay
