Květák a několik benefitů, o kterých možná nevíte

Květák se pyšní masitými květenstvími a jeho kolébkou je oblast Středomoří. Nicméně, hojně se mu daří i v našich končinách. Na stole není denním chlebem, ale měl by být součástí jídelníčku. Jako zelenina je zdrojem mnoha životně důležitých živin pro naše tělo!

Bohatý zdroj základních vitamínů a živin

Jeden šálek syrového květáku má cca 27 kcal a je prakticky bez tuku. Obsahuje vitamín C a K, stejně jako draslík a další minerály. Zajímavé je, že obsahuje betakaroten, vitamín E a B. Nicméně obsah tuku je opravdu zanedbatelný!

Podpora trávení a zdravého mikrobiomu

Obsah vlákniny plní dvojí roli. Jednak zpomaluje trávení a pomáhá zasytit. Ale zejména slouží jako prebiotitikum pro dobré střevní bakterie. Pravidelný příjem vlákniny z květáku zlepšuje peristaltiku a předchází zácpě. A aby toho nebylo málo, podporuje rovnováhu střevní mikroflóry.

Disponuje protizánětlivými účinky

Květák je plný rostlinných antioxidantů. Při pravidelné konzumaci snižují oxidační stres a bojují proti zánětům. Kromě nich bojují o vaše zdraví i flavonoidy a karotenoidy. A jak bojují? Chrání vás před chronickými zánětlivými stavy.

Prevence onemocnění srdce a rakoviny

Kombinace vlákniny, antioxidantů a sloučenin ochraňuje cévy. Tím reguluje krevní tlak a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Dokonce bylo zjištěno, že působí proti některému typu rakoviny. Kvůli tomu nemusíte nutně jíst pouze květák. Zařaďte do jídelníčku i jinou brukvovitou zeleninu a vaše střeva vám poděkují.

Skvělý parťák při hubnutí

Protože má tak málo kalorií, je ideálním společníkem pro hubnutí. A když si vezmeme i vysoký obsah vlákniny a vody, není co řešit. Květák má perfektní jemnou chuť, která se neomrzí. Lze jím nahradit rýži či moučné pokrmy. Vyzkoušejte si připravit například pizza korpus nízkým obsahem sacharidů.

Foto: Pixabay

Zařazení květáku do jídelníčku:

  • Jezte jej syrový jako součást salátu nebo humusu
  • Dušený, pečený, smažený nebo pařený
  • Nahrazuje rýži, brambory a mouku. Proto můžete jíst květákovou kaši, pizzu nebo rizoto.

Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3793502/, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower

Náhledové foto: Pixabay