Člověk maso jednoznačně potřebuje: Co bychom měli vědět?

Nic se nemá přehánět. A to ani množství ani omezování konzumace. Nicméně se dnes musíme ptát, zda to, co vidíme v obchodech je opravdu maso. Potravinářské koncerny využívají nynější situace a rozjely ve velkém zpracovávání náhražek. Vhodným řešením je mít vlastní hospodářství. Jen si dávejte pozor na to, aby vás nikdo při porážce neviděl!

Živočišná bílkovina je k nezaplacení

Už se blíží doba, kdy budeme hořce naříkat nad tím, že jsme si nechali zdevastovat zemědělství a živočišný průmysl. Kvalitní maso musíte hledat v pravém řeznictví, kde maso naporcují téměř před vámi. Jistě, připlatíte si, ale poznáte ten rozdíl. Především i vaše zdraví vám poděkuje. Zažívací trakt je uzpůsobený, aby maso strávil a získal z něj řadu prospěšných živin! Ty v náhražkách často chybí a způsobí trávicí problémy.

Podívejme se na složení masa blíže

Složení svaloviny reflektuje základní funkci kosterního svalu. Čili stahování a uvolňování, jehož cílem je pohyb v konkrétním kloubu. Za realizaci těchto funkcí odpovídají proteiny, především aktin a myosin. Bílkoviny figurují jako druhý nejdůležitější prvek masa, s rozsahem mezi 15 a 20 %. Samozřejmě to nejsou jen proteiny obsažené ve svalových buňkách, ale i z okolní pojivové tkáně.

Významným proteinem je i myoglobin. Má schopnost vázat na sebe kyslík a poskytovat ho svalové buňce. V mase pak taky najdete vodu a v závislosti na druhu masa i tuk. Méně významné posty zaujímají dusíkaté látky, sacharidy nebo anorganické látky.

Je maso ideální položkou jídelníčku, když držím dietu?

Bílé maso se vyznačuje příznivějším profilem tuku a cholesterolu ve srovnání s masem červeným. Zahrnuje hlavně kuřecí a krůtí maso, plus králičí a sladkovodní a mořské ryby. Na rozdíl od červených mas jsou chudší na vitamíny, stopové prvky a železo, avšak s vyšším podílem vody. Veřejnost obvykle pohlíží na bílá masa příznivěji!

Foto: Pixabay

A specialisté na výživu je doporučují upřednostňovat před ostatními. Nejedná se o absolutní vyloučení červeného masa, ani o svolení k neomezené konzumaci kuřecího masa. Nicméně bílé maso by mělo ve vaší stravě tvořit hlavní část. Velký rozdíl je i v tom, jak si maso připravíte. Logicky, když ho hodíte do trojobalu s hranolky smaženými v oleji a přidáte pořádnou porci tatarky, pak to moc dietní nebude.

Zdroje info: margit.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10105836/

Náhledové foto: Pixabay