Vejce: superhrdina na talíři – ale v jaké podobě nejlépe září?
Vejce jsou z více než 70 % tvořeny vodou, připomínají naši vlastní biologii. A co zbytek? Plnohodnotná bílkovina v dokonalém poměru! Bílky totiž obsahují všechny esenciální aminokyseliny – ty, které naše tělo musí získat z jídla, protože si je samo vyrobit neumí. Vejce natvrdo, naměkko, ztracené, míchaná, v omeletě, se špenátem nebo houbami, anebo s rajčaty? Možností je tolik, že by z toho šel napsat jídelníček na měsíc! V jaké formě jsou vejce nejzdravější?
Vejce v různé podobě
Vejce vařená naměkko nebo ztracená (pošírovaná) jsou pro žaludek obvykle nejšetrnější a zároveň si uchovávají nejvíce výživových hodnot. Smažená vejce se slaninou? Příliš mnoho tuku. Syrová vejce? Nejsou pro každého a nesou riziko salmonely – a navíc tělo hůř vstřebá některé bílkoviny.
Postrach jménem vaječný žloutek
Žloutek je už roky středem pozornosti, a to nejen gurmánské. Proč? Obsahuje 10 % tuku. To je hodně. A spousta lidí má za to, že zvyšuje cholesterol. Věda na to zatím nemá jednotný názor. Ačkoliv vaječné žloutky cholesterol opravdu obsahují, zároveň jsou plné cenných vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K – a zdravých tuků, které naše tělo také potřebuje.
Vejce v doporučeném množství
I když jsou výživová bomba, všeho s mírou – obzvlášť pokud řešíte cholesterol nebo máte citlivý žlučník. Nebojte se! Když víte, jak na to, můžete si pochutnat a nezatížit své zdraví. Žádné jídlo – ani vejce – by nemělo kralovat našemu jídelníčku den co den. Základem zdravého stravování je rozmanitost. Zatím to vypadá, že u většiny lidí nemá vajíčkový cholesterol zásadní vliv na hladinu „toho špatného“ LDL v krvi. Výjimka? Lidé s genetickou náchylností.
Pro zdraví i pro děti
Vajíčka mohou být skvělým zdrojem bílkovin i pro děti. kombinujte je se zdravými tuky, jako jsou ořechy, semínka, za studena lisované oleje a obiloviny. Neomezujte se jen živočišnými zdroji. V dětském jídelníčku má vejce své místo. Proč? Protože kromě vitamínů A, D, E, K obsahuje i celou skupinu béček, důležité minerály jako železo, jód, fosfor, vápník a zinek, a navíc i antioxidanty, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. A co již zmíněné tuky ve žloutku? I ty mohou prospět! Zejména tyto dva:
- kyselina arachidonová (omega-6) – důležitá pro imunitní systém a vývoj mozku,
- DHA (dokosahexaenová kyselina) z rodiny omega-3 – klíčová pro růst nervové soustavy a vývoj dětského mozku.
Vejce jako alergen
Pozor! Vejce patří mezi velmi silné alergeny. Dáváte je dítěti poprvé? Tak jen velice maličko. Alergie jsou poměrně časté. Naštěstí s přibývajícím věkem mizí.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jajka-w-jakiej-formie-sa-najzdrowsze,nId,6594803
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/
Foto: Unsplash