Doplňky stravy

3 nejdůležitější vitamíny

O tom, že vitamín C je nezbytnost, není žádný pochyb. Neméně důležitý je však i vitamín D nebo koenzym Q10. Tyto vitamíny potřebujeme celoročně, protože jsou pro nás velmi prospěšné.  A proč? To se dozvíte v následujících řádcích.

Opora imunity ve vitamínu C

Vitamín C podporuje odolnost organismu proti infekcím.  Mimo to se vitamín C podílí na tvorbě kolagenu, takže bývá součástí přípravků při bolestech kloubů.  Vitamín C také pomáhá chránit tělo před stresem a při náročných situacích. Nejlepší je přírodní vitamín C. Rozdíl mezi chemickým vitamínem C a přírodním, je dost podstatný. Syntetická askorbová kyselina vyráběná nejčastěji syntézou z kukuřičného sirupu, má sice prokázaný antivirový i antibakteriální účinky, ale ve střevech může ničit i prospěšné bakterie.  Nejbohatším zdrojem přírodního vitamínu C je rakytníky, šípky, kustovnice, listová zelenina a samozřejmě citrusové plody.

Vitamín D – bojovník proti nádorům

Také vitamín D podporuje naši imunitu a imunitní reakce. Když ho máme opravdu málo, může to dokonce způsobit deprese. Pro to, abychom vitamín D pro sebe získali, stačí i dvacet minut vystavení se slunci s odhalenou kůží. Jinak, než díky slunci si totiž tělo tento vitamín nevyrobí.  K podpoře samotné zásoby vitamínu D, můžeme ještě využít přírodní zdroje a to zdroje moře, tedy ryby. Mořské ryby se u nás v Česku moc nejí a po zimě zásob vitamínu D také není mnoho. Nezbývá tedy než vitamín D doplnit v tabletách, jako doplněk stravy.

Koenzym Q10 – energie na cesty

Po 30. roku věku by se dodávka koenzymu Q10 měla stát pravidlem. A proč? Koenzym Q10 totiž potlačuje volné radikály, poškozující povrchové i hloubkové struktury buněk. Nedostatek koenzymu Q10 souvisí s nemocemi srdce, cév a dalšími neurologickými chorobami. Deficit tohoto vitamínu také způsobuje i více vrásek. Koenzym Q10 si naše tělo umí vytvořit samo, ale produkce je omezená a nelze ji zvýšit, naopak od 25. roku se ještě snižuje. Přírodním zdrojem koenzymu Q10 je hovězí maso, mořské ryby, brokolice, špenát, ořechy a celozrnné pečivo. Najdeme ho samozřejmě i v doplňcích stravy, optimálně se však vstřebává jen organický a kvalitní koenzym Q10.

tereza.hubikova@seznam.cz'

Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o zdraví, přírodu,cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *