Zlaté kurkumové mléko pomáhá proti nachlazení i jiným infekcím

Kurkumové mléko

Důvodem, proč je kurkumové mléko považováno za superpotravinu, je její složení. Kurkuma a zázvor slibují opravu velké účinky. Kurkumin obsažený v kurkumě je zodpovědný nejenom za její zlatavou barvu, ale též za přínosné účinky na lidské zdraví. Účinnou látkou v zázvoru je gingerol. Právě díky jemu má zázvor tak kořeněnou a štiplavou chuť. Při přípravě kurkumového mléka to nesmíte přehnat s kurkumou, ta by totiž mohla způsobit, že mléko bude příliš hořké.

Kurkumové mléko základem ájurvédské medicíny

Nejedná se o žádnou novinu. Původní název tohoto nápoje je Haldi ka Doodh, u nás se mu říká též zlaté mléko. Je známé svými protizánětlivými účinky. Zatímco tradiční verze zlatého mléka se skládá z kurkumového prášku a plnotučného kravského mléka, moderní pojetí dovoluje použití čerstvého kořenu kurkumy a alternativními mléky (rostlinné verze, jako je mandlové, sójové, kokosové či ovesné mléko). Navíc může obsahovat další koření, v našem případě jde o zázvor. Je jen na vás, kterou verzi si budete chtít připravit.

Kurkumové mléko
Foto: Unsplash.com

Výroba zlatého mléka

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 120 ml vody,
  • 240 ml plnotučného mléka (popřípadě rostlinné alternativy mléka),
  • ½ lžičky kurkumy,
  • ½ lžičky zázvoru.

Jednoduše vložte všechny ingredience do hrnce a přiveďte k varu. Přikryté nechte probublávat asi 5 minut. Pro silnější chuť koření můžete vařit až 10 minut. Odstavte. Můžete přidat libovolné sladidlo, jako je med, cukr nebo javorový sirup. Jestliže jste použili celé koření, možná budete muset zcedit.

Kurkumové mléko lze obohatit i dalším kořením

Do základního receptu můžete přidat pro další zdravotní účinky i jiné koření. Zde jsou návrhy.

Ingredience Účinky
Kuličky černého pepře Piperin obsažený v pepři zvyšuje vstřebávání kurkumy. Přidat jej můžete celý nebo čerstvě drcený či dokonce mletý. Pepř pomáhá při nachlazení, kašli a chřipce, podporuje trávicí systém a chrání před nadýmáním.
Tyčinka skořice Antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak.
Lusk kardamomu Používá se lehce podrcený nebo mletý. Má citronově-květinovou chuť. Pomáhá proti plynatosti, podporuje funkci srdce a léčí záněty ústní dutiny.
Hvězdička badyánu Dodává příjemnou chuť. Má protiplísňové a protizánětlivé účinky. pomáhá léčit chřipku, angínu a další onemocnění dýchacích cest, podporuje trávení.
Vanilka Protizánětlivé účinky, působí proti nespavosti. Dodává skvělou chuť.
Zázvor Zlepšuje paměť, snižuje špatný cholesterol, má antioxidační účinky. Podporuje léčbu kašle a nachlazení.

Pomoc při vstřebávání kurkumy

Samotný kurkumin se jen obtížně vstřebává do našeho organismu. Proto je dobré mu trochu pomoci. Přidání malého množství pepře může zvýšit dostupnost kurkuminu až o 2 000 %. Kurkuma se lépe vstřebává s tukem. Pokud použijete plnotučné mléko, máte vystaráno. Jestliže jste použili alternativu kravského mléka, můžete na závěr přidat půl lžičky ghí nebo kokosový olej.

Zdroje info:

https://www.teaforturmeric.com/authentic-turmeric-milk/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

Foto: Unsplash.com