Zdravé pečení ze špaldové mouky: Domácí pizza recept

Pizza ze špaldové mouky

Zdravé pečení je poměrně diskutovanou záležitostí. Není se čemu divit, jelikož mnohé recepty na tučná jídla již pomalu omrzela a spousta lidí se snaží najít nějaké zdravé alternativy. Výbornou volbou jsou především recepty, jež dokážou efektivně alternovat třeba i pokrmy, které jsou nezdravé. Typická ne třeba pizza z listového těsta, která se dnes peče v mnohých domácnostech. Díky své jednoduchosti ji všichni milují, nicméně tuky, éčky a spoustou dalších jedů vám pomůže možná tak k přebytečným kilogramům. I proto se vyplatí domácí pizza ze špaldové mouky.

Ingredience na pizzu

Zdroj obrázku: Vlastní archiv Radka Štěpána

Zdravá špaldová mouka jako základ

Špaldová mouka je vynikající volbou především proto, že obsahuje mnohem více tělu prospěšných látek, a navíc se dokáže ke střevní mikroflóře chovat mnohem přívětivěji, než je tomu u mouky bílé. Její cena je sice až několikanásobně vyšší, nicméně stojí za to. Jen pro představu, kilogram špaldové mouky vyjde na nějakých 70 až 80 korun. U klasické mouky se dostaneme na pouhých cca 15 korun. I tak ale stojí za to.

Těsto na domácí pizzu

Zdroj obrázku: Vlastní archiv Radka Štěpána

Těsto na pizzu recept

Těsto na špaldovou pizzu je velmi jednoduché. V restauracích se za licence na těsto na pizzu platí obrovské peníze. U té domácí špaldové to neplatí. Recept je zde:

Budeme potřebovat:

–          370 g jemné špaldové mouky

–          260 ml vlažné vody

–          půl až tři čtvrtě kostky droždí

–          půl lžičky soli

–          2 polévkové lžíce olivového oleje

–          sýr, salám, oregáno atd. dle vlastní chuti

Postup přípravy:

Postup pro přípravy zdravé domácí pizzy je velmi jednoduchý. Stačí pouze smíchat vodu, špaldovou mouku, droždí a sůl. Optimální je samozřejmě nejdřív smísit vodu s droždím. Pak až přidáte mouku a sůl. Voda musí být vlažná, jinak se vám v ní nebude droždí rozpouštět, což samozřejmě nepotřebujete. Množství mouky je orientační. Může jí být třeba klidně i více či méně. Vše poznáte dle konzistence těsta. Hnětat je třeba těsto docela dlouho. Klidně i 5 až 10 minut. Péct je vhodné na 180 stupňů cca 15 minut.

Vzhled pizzy

Zdroj obrázku: Vlastní archiv Radka Štěpána

Zdroj náhledového obrázku: Vlastní archiv Radka Štěpána

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.