Zbyly vám špekáčky? Můžete je snadno zpracovat

Špekáček

Na přelomu dubna a května začíná sezóna, kterou si řada z nás nedokáže představit bez opékaných párků nad ohněm. Ale co si počneme s těmi, které nestiháme sníst a jen zavazí v ledničce? Párky a špekáčky nepatří zrovna mezi nejzdravější pokrmy, ale k letním večerům u ohně prostě patří. Jednou za čas neuškodí porušit stravovací návyky. Nicméně, abyste si pochutnali i na zbytku špekáčků, je nezbytné je umět zpracovat.

Věnujte pozornost druhu kupovaného špekáčku

Skutečně navzdory tomu, že párky na opékání často označujeme jako buřty, nenechte se v obchodě zmást a hledejte pravé špekáčky na opékání. Špekáčky musí být zpracovány dle garantované normy, která se nevztahuje na zboží jako buřty, vuřty, opékáčky a tomu podobné. Ideálně by pravé špekáčky měly obsahovat 40 % masa (ať už vepřové, hovězí nebo telecí) a maximálně 45 % tuku.

Kvalitnější kousky potom obsahují přibližně 70 % masa a 20 % tuku, proto pečlivě kontrolujte jejich složení. Při opékání pak nehrozí, že by se vám špekáček rozlomil, scvrknul nebo zkroutil.

Špekáček 2
Foto: Pixabay

Jak naložit se špekáčky, které vám zbyly?

Při plánování větších příležitostí se v některých případech stává, že neodhadneme počet párků a špekáčků a několik jich pokaždé zbyde. Co s nimi?

  • Uložte je do mrazáku. Až je budete chtít použít, nechte je pomalu rozmrazit v ledničce nebo na kuchyňské lince.
  • Naučte se je nakládat – není dobré, abyste je jedli každý den. Ale pokud jezdíte na výlety a nechce se vám utrácet za místní předražená jídla, pak vám přijdou vhod.
  • Využijte je do různých jídel. Nemusí to být zrovna prvotřídní buřtguláš a buřty na pivě. Receptů, kde můžete přebytečné špekáčky upotřebit je opravdu hodně.
Špekáček 3
Foto: Pixabay

Vyzkoušejte si uvařit pikantní gulášek

Ingredience:

  • cibule
  • chilli paprička
  • paprika
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g brambor
  • 4 lžíce oleje
  • 800 ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 pikantní klobása
  • hrst listové petržele

Nakrájíme cibuli a v hrnci rozehřejte olej, na kterém orestujete cibuli. Tu následně posypeme mletou paprikou, přidáme kmín a vše promícháme. Vše zalijeme vývarem, doladíme solí, pepřem, nakrájenou chilli papričkou, kostky brambor. Pak směs chvíli povaříme.

Nakrájejte klobásu na kolečka a papriku na proužky. Jakmile brambory změknou, přidáme klobásu a papriku do guláše a necháme je na 10 minut povařit. Ochutnejte guláš a případně dodejte sůl a pepř.

Zdroje info: ireceptar.cz, rohlik.cz

Náhledové foto: Pixabay