Zatočte otravou z jídla nebo rýmou zapomenutou tinkturou

Černý rybíz

Naše babičky a prababičky skutečně využívaly tinkturu z černého rybízu. Je to neocenitelný lék na nachlazení. Černý rybíz však navíc dokáže snížit hladinu cholesterolu nebo upravit hladinu cukru v krvi. Používat ho můžete do dezertů, připravíte z něj šťávu nebo si doma vyrobíte léčivou tinkturu. Příprava tinktury není obtížná, ale možná budete potřebovat trochu vytrvalosti.

V malé kuličce super porce vitamínů

Černý rybíz je tak zdravý díky svým blahodárným vlastnostem. Jde o opravdu důležitý zdroj vitaminu C, B1, B2, B6, A (betakarotenu), E, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, flavonoidů a vlákniny. Odborníci upozorňují, že tyto malé kuličky jsou úžasným zdrojem zinku, chlóru, mědi nebo jódu. Navíc mají nízký glykemický index (GI) a málo kalorií.

Jaké jsou přínosy černého rybízu pro vaše zdraví

Černý rybíz posiluje imunitní systém, ale navíc působí jako výkonný antioxidant. V důsledku toho podporuje zdraví srdce, kontroluje hmotnost krve a snižuje vysoký cholesterol. Flavonoidy mají uvolňující účinek. Nálev černého rybízu představuje nejlepší způsob, jak zmírnit nadměrné pohyby žaludku a trávicího traktu. Černý rybíz je navíc také diuretikum, podporuje pocení a detoxikuje organismus. Díky tomu je úžasný při nachlazení.

Černý rybíz - nápoj
Foto: Pixabay

Na míru vyrobená tinktura z černého rybízu, džem, zavařeniny nebo šťáva poskytují tělu mimořádné živiny. Všechny tyto prostředky jsou mimořádně užitečné při nachlazení, vysoké hladině glukózy v krvi a vysokém cholesterolu. Také zklidňují bolesti nebo příznaky otravy potravinami. Pokud máte problémy s migrénami a bolestmi hlavy, budete moci těžit z účinků této jedinečné potraviny.

Vyzkoušejte si vyrobit vlastní tinkturu

K výrobě tinktury potřebujete 1 kg černého rybízu, 1 litr lihu, 1 litr vody a 500 g cukru. Bobule očistěte, omyjte a vysušte. Smíchejte líh s polovinou převařené vody. Přidejte plody a nádobu uzavřete. Nápoj nechejte v teplém místě na zhruba 6 týdnů. Následně tekutinu prožeňte přes gázu. Zbytek vody povaříme s cukrem, ochladíme a přidáme do tinktury. Nechejte směs stát 2 měsíce v chladném a tmavém prostředí. Po 6 měsících získáte nejlepší chuť a účinky.

Zdroje info: ireceptar.cz, pestujeme.cz

Náhledové foto: Pixabay